Еврото поевтиня до 8-седмично дъно преди края на заседанието на ЕЦБ

https://mreja.bg/jalto/evroto-poevtinya-do-8-sedmichno-dano-predi-kraya-na-zasedanieto-na-ecb/57131 Mreja.bg
Еврото поевтиня до 8-седмично дъно преди края на заседанието на ЕЦБ


В четвъртък еврото поевтиня към близо двумесечно дъно спрямо щатския долар, тъй като инвеститорите очакват, че след днешното си редовно заседание ЕЦБ ще сигнализира за предприемането на нови стимулиращи мерки, включително понижение на рекордно ниските лихви и подновяване на покупките на еврооблигации, известно като "количествени улеснения", предава БНР.

Доста слабото бизнес проучване за Германия на института Ifo оказва допълнително негативно влияние върху единната европейска валута, тъй като засили спекулациите, че още днес ЕЦБ може да намали основните лихвите ставки.

Паричните пазари оценяват на около 40% - 50% вероятността централната банка на еврозоната да понижи депозитната си лихва с 10 базисни пункта от настоящото ѝ ниво от -0,40% до нов рекородно отрицателно дъно от -0,50%.

След слабото Ifo проучване еврото се понижи за кратко до ново 8-седмично дъно около 1,1123 долара (най-ниско ниво от 30-и май тази година), преди да отскочи слабо към 1,1150 нивото. В очакване на днешното важно заседание на ЕЦБ единната европейска валута поевтиня с около 2% само в рамките на настоящия месец.

Решението на ЕЦБ ще бъде оповестено от 14:45ч. наше време, като от 15:30ч. то ще бъде последвано от редовна пресконференция на шефа на банката Марио Драги.

Ако ЕЦБ все пак остави лихвите непроменени, това може да доведе до известна възходяща корекция на еврото към 1,1180 -1,1200 долара, преди обаче да се окаже под нов натиск от продажби, тъй като централната банка най-вероятно ще сигнализира за предстоящо през септември намаляване на лихвените ставки и за нова програма за "количествени улеснения".

Ако все пак централната банка понижи още днес основната депозитна лихва до -0,50%, еврото може да опита тест на еговите важни тазгодишни дъна около 1,1112/1,1108 долара (дъна от 26-и април и от 1,1108 от 23-ти май). Евентуален нов спад на еврото обаче също изглежда ограничен с оглед на очакванията, че през следващата седмица (на 31-ви юли) Федералният резерв на САЩ ще намали "превантивно" основната си лихва най-вероятно с 25 базисни пункта до диапазона между 2,00% и 2,25%.

В очакване на изхода от днешното заседание на ЕЦБ еврото се намира под натиск от продажби и спрямо останалите основни валути. Еврото се търгува близо до вчерашното едномесечно дъно около 0,8907 британски лири, към най-ниско ниво от 3-ти януари насам около 120,19 японски йени и към двугодишно дъно от 1,0963 швейцарски франка (най-ниско ниво от юли 2017-а година).

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.