ЕП настоява за повишен надзор при харченето на европейските средства

https://mreja.bg/jalto/ep-nastoyava-za-povishen-nadzor-pri-harcheneto-na-evropeyskite-sredstva/75370 Mreja.bg
ЕП настоява за повишен надзор при харченето на европейските средства


Европейският парламент обсъди днес въпроса за корупцията и конфликта на интереси при харченето на средства от бюджета на ЕС.

Европейската комисия не търпи измамите и злоупотребите със средства от ЕС, заяви еврокомисарят Йоханес Хан. По неговите думи комисията е взела мерки по случаите, при които високопоставени европейски политици са били уличени в злоупотреба с европейски средства. Повтарящите се нередности при бюджетните разходи невинаги са свързани с измама и умишлена злоупотреба, отбеляза Хан, предава БТА.

По неговите думи ЕК възприема много сериозно всяко съмнение и го препраща към европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, независимо откъде го е научила. Проверки ще бъдат извършени по преценка на ЕК и там, където е имало възможни злоупотреби, добави той.

Групата на Европейската народна партия отбеляза, че участници във взимането на решенията за бюджета на ЕС имат пряк интерес от разпределението на средствата, защото имат фирми, обвързани с европейски програми. Подобни проблеми има не само в Чехия (където премиерът Андрей Бабиш е проверяван за злоупотреба със средства от ЕС - бел. кор.), но и в Словакия, Румъния, България и Малта - политиката е тясно свързана с корупция и европейски средства, посочи тази парламентарна сила.

Групата на социалистите и демократите упрекна ЕК, че дълго стои бездейна при ясни улики за злоупотреби с европейски средства. ЕК трябва да направи невъзможен конфликтът на интереси и да се намесва, когато националните власти са неспособни да разследват, призоваха социалистите.

Групата "Обнови Европа" призова да се изчакат заключенията от проверките срещу Бабиш. Въпросът не е само в ефективното използване на европейските средства, а за доверието на гражданите в ЕС. Необходими са ясни и общи правила, правилно преведени от всички държави в ЕС, допълниха либералите.

Зелените заявиха, че европейският бюджет финансира олигарси - онези, които злоупотребяват със системата и преследват журналисти и неправителствени организации. Чехия не е единственият случай. Трябва да ускорим разследванията и да спрем плащанията от общия бюджет (за нарушителите). Олигарсите се самообслужват в определени области на ЕС и успяват да избегнат правосъдието, допълниха от тази парламентарна група.

От групата "Идентичност и демокрация" изразиха мнение, че в конструкцията на ЕС има недостатъци, след като има злоупотреби, а милиарди евро се раздават само с очакването, че основната част ще бъде изхарчена правилно. Опасността в областта на земеделието и сближаването е очевидна. Да бъдем честни - борим се с последиците, а не с причините. Трябва да се спира финансирането, а правилата трябва да бъдат много опростени, призоваха от тази политическа група.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) посочиха, че наблюдението над разходите е обща отговорност на ЕК и на държавите в ЕС. Въпросът е как парите да стигат до онези, за които са предназначени, а не в джобовете на хора, които дори нямат нужда от тях. Външните инвеститори в земя трябва да бъдат обезкуражени, призоваха от ЕКР.

Европейската обединена левица заяви, че парите на гражданите отиват там, където не им е мястото и това не е случайност, а целенасочен резултат.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.