Експерт: При покупка на риба, искайте документи за произхода ѝ

https://mreja.bg/jalto/ekspert-pri-pokupka-na-riba-iskayte-dokumenti-za-proizhoda-i/74108 Mreja.bg
Експерт: При покупка на риба, искайте документи за произхода ѝ


При покупка на риба, искайте документи за произхода ѝ. Това посъветва потребителите доц. д-р Галин Николов, Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, в "Сутрешния блок" на БНТ.

Има положителен тренд в износа на риба. Голяма част от българската продукция се изнася в страни, близки до нас - Румъния, Сърбия, Македония. Радваща тенденция е, че в последните години българинът увеличава консумацията на риба, посочи още той.

"Българинът яде около 5,2 кг риба годишно. За сравнение преди година - около 4,9 килограма. Което е положителен тренд", каза д-р Николов.

"Сивият сектор се бори трудно, но аз се радвам, че и самите производители отчитат нашите постигнати резултати. Тук трябва да ни помогнат самите консуматори, които, когато ходят да си купуват риба, нека поискат документи за произход. Не трябва да се купува риба от несигурни продавачи", коментира още специалистът.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.