Експерт: Интернет става все по-активен канал за трафик и експлоатация на хора

https://mreja.bg/jalto/ekspert-internet-stava-vse-po-aktiven-kanal-za-trafik-i-eksploataciya-na-hora/57451 Mreja.bg
Експерт: Интернет става все по-активен канал за трафик и експлоатация на хора


Интернет става все по-активен канал за трафик и експлоатация на хора, каза днес във Варна Антоанета Василева, представител на България в групата експерти към Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора.

Тя бе водещ лектор на семинар, посветен на съвременните заплахи във виртуалното пространство. Организатори на обучението са дирекция "Превенции" към Община Варна, местната и Националната комисии за борба с трафика на хора. Освен от крайморския град, в семинара участват представители на различни институции от Русе, Разград и Силистра, предаде БТА. 

Жертви на трафика на хора с цел сексуална експлоатация стават основно жени между 18 и 35 години, посочи Василева. По думите й част от тях тръгват, за да работят легално тази професия в западни държави, но трафикантите много често не спазват бизнесдоговорките. Голяма е групата и на жените, които отиват зад граница, за да работят нещо съвсем различно, но са принудени да проституират.

Все повече се увеличава трудовата експлоатация, допълни Василева. По думите й проблемът е, че жертвите много трудно се идентифицират и затова през последните години всички страни от ЕС активно работят по тази тема. Трафикантите най-често ползват интернет, пускат фалшиви обяви или правят договорки с жертвите си чрез имейли или социалните мрежи, обясни Василева. Тя уточни, че по тази начин се въвличат много жертви едновременно, а все още много малко хора си дават сметка какви рискове дебнат във виртуалното пространство.

Жертвите на трудова експлоатация са на различна възраст, но голяма част от тях са хора над 55 години, които по-трудно намират работа, както и продължително безработните, допълни Василев. По думите й през последните години като уязвима група се очертават и образовани млади хора, знаещи чужди езици, които искат да си намерят високоплатено занимание зад граница и поради това са склонни да рискуват.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.