Експерт: Африканската чума не е опасна за човека, месото обаче да се обработва добре

https://mreja.bg/jalto/ekspert-afrikanskata-chuma-ne-e-opasna-za-choveka-mesoto-obache-da-se-obrabotva-dobre/57190 Mreja.bg
Експерт: Африканската чума не е опасна за човека, месото обаче да се обработва добре


Човек играе активна роля в разпространението на чумата по два пътя - по природен път с дивите свине и при внос на замразено заразено месо. Когато отпадъците на това месо се изхвърлят, се създава предпоставки за разпространението на този вирус. Това заяви пред БНТ директорът на института по микробиология към БАН проф. Христо Найденски. 

"Африканската чума не е опасна за човека. Няма данни колко време вирусът живее в човешкия организъм, правени са изследвания само в свине. В месо от заразени свине, вирусът може да преживее с години във фризерите. Консумирайки месо, човек не може да предаде инфекцията на околните или в околната среда. Но ако при тази консумация се изхвърлят отпадъци, вече се създава огромна предпоставка вирусът да бъде разпространен", обясни той.

"Обработката трябва да бъде сериозна - над 90 градуса, задължително. Над 70 градуса убиват вируса. Слънчевата светлина също го убива. Трябва месото да се обработва изключително добре термично", каза още той.

"Все още няма ваксина срещу африканската чума, не се работи и усилено в тази посока", добави Найденски 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.