Два нови случая на африканска чума по дивите прасета в Добричко

https://mreja.bg/jalto/dva-novi-sluchaya-na-afrikanska-chuma-po-divite-praseta-v-dobrichko/64360 Mreja.bg
Два нови случая на африканска чума по дивите прасета в Добричко


Нови два случая на Африканска чума при диви прасета са регистрирани в област Добрич, съобщи д-р Борислав Каменов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. До края на седмицата всички стопани, отглеждали прасета в заден двор ще получат компенсация за доброволното им умъртвяване, стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде БТА.

Д-р Каменов информира, че до 6 септември т.г. на територията на Румъния има регистрирани нови 34 случая на заболяването. "Що се касае до регистрираните на територията на страната случаи - има два нови регистрирани на територията на Държавно ловно стопанство Тервел и два на територията на област Велико Търново. Касае се за диви прасета. На територията на ДЛС Тервел са отстреляни 4 диви прасета и изпратени проби, като при две от тях резултатите са положителни", поясни д-р Каменов.

По отношение на изплащането на финансовата помощ на стопани, отглеждали прасета в задни дворове, д-р Каменов заяви, че процесът приключва. Общо 1108 заявления са подадени в определения срок до 26 август. След тази дата обаче са пристигнали още 50 молби от няколко села в община Добричка. За тях ще бъде отправено запитване към Министерството на земеделието и храните дали да бъдат удовлетворени.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.