Доброволци от Франция ще работят в ловешкия зоопарк

https://mreja.bg/jalto/dobrovolci-ot-franciya-shte-rabotyat-v-loveshkiya-zoopark/57725 Mreja.bg
Доброволци от Франция ще работят в ловешкия зоопарк


Нова културно-образователна инициатива между побратимените градове Ловеч и Лавал (Франция) и работна среща между екипи от младежи - доброволци на Асоциация "Доверие - България"-Лавал и Сдружение "Знание"-Ловеч бе представена пред медиите.

Срещата беше открита от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, която подчерта, че побратимяването обединява и свързва хора, градове и държави. А контактите, създадени през годините, спомагат за създаването на доверие, обмяна на опит и мотивира хората към нови действия.

Маринова припомни, че договорът за побратимяване между Ловеч и Лавал е подписан през 2010 г. През годините с помощта на Патрик Мусе и Клодин Мусе са стартирали много съвместни инициативи, както и че френското радио "Франс Бльо" е излъчвало редица репортажи на тема "Европа и побратимените градове", между които и Ловеч.

"Особено съм щастлива, че днес една водеща неправителствена организация, каквато е Сдружение "Знание", ще работи съвместно с Асоциация "Доверие-България" и че те заедно ще открият една нова писта в полза на младите хора", добави кметът на Ловеч.

"Ще работим заедно, ще се забавляваме заедно и ще се опознаем. Дейностите ни ще бъдат насочени в облагородяване на зоопарка, който всички знаем какво означава не само за ловчалии, а и за гостите на града ни. С нашите доброволни усилия ще го направим още по-красив", каза пък изпълнителният директор на Сдружение "Знание" Ралица Попова.

Срещата отбеляза началото на нова съвместна инициатива между местните власти и побратимени неправителствени организации от двете страни, която цели да проведе петдневна доброволческа акция по облагородяването и превръщането на Зоопарк - Ловеч в по-привлекателно за младежите място. Идеята за облагородяването на парк "Стратеш" и Зоологическата градина в Ловеч се е родила по-рано, в друг проект на Сдружение "Знание" - Ловеч, посветен на проблемите на младите хора в област Ловеч - "Време за активизиране". Инициативата се подкрепя финансово от кметство Лавал и Асоциация "Доверие - България", както и от самите френски доброволци, които участват със свой финансов принос. Младежите от Франция, заедно с техни връстници от България - доброволци на Сдружение "Знание", ще работят за създаването на един още по-красив и привлекателен облик на парк "Стратеш" и в частност Зоопарк - Ловеч, с цел превръщането му в предпочитано място за игри, отдих и разходки на младите хора от региона.

Последния ден - 9 август, младежите заедно ще организират голям летен празник на територията на Зоопарка, където ще демонстрират резултатите от своята дейност и ще отпразнуват още веднъж дългогодишното приятелство между Ловеч и Лавал. Идеята е да се покаже, че могат да се развиват и осъществяват добри идеи и дейности в полза на обществото. Следващата година петима младежи от Ловеч ще бъдат доброволци във Франция.

"Благодаря на Община Ловеч за отправената покана. Радвам се, че догодина петима младежи от Ловеч ще посетят Франция. Чрез тази съвместна инициатива ние заедно все по-добре опознаваме френската и българска култура. Рано е още да се каже какво ще работят младежите там, защото идеята е не да им се налага, а те сами да избират към какви дейности да насочат интереса си", каза Клодин Мусе по време на срещата.

Стана ясно още, че през месец март следващата година в Ловеч ще пристигнат 24 стажанти от Франция, които ще полагат доброволен труд в рамките на три седмици. Ще бъдат обхванати както детски градини, така и домове за възрастни хора.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.