Днес откриват Фестивала на Странджанския манов мед в Царево

https://mreja.bg/jalto/dnes-otkrivat-festivala-na-strandzhanskiya-manov-med-v-carevo/57540 Mreja.bg
Днес откриват Фестивала на Странджанския манов мед в Царево


От днес до 11 август Царево събира за пореден път производителите на манов мед. XVI-ят Фестивал на СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД и СТРАНДЖАНСКИ ЦВЕТЕН ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ще бъде официално открит тази вечер от 18.30 часа. Изложението по традиция се провежда от 2004 г. през първата десетдневка на месец август под мотото "Царево - царството на мановия мед!". Производители на пчелен мед и екологични продукти ще предложат на жителите и гостите на морския град да опитат и да закупят различни продукти с лечебни свойства, високо качество и ясен произход.

Заради благоприятните климатични условия мановият мед се добива най-вече в Странджанския край. Той е богат на минерали, въглехидрати, витамини и монозахариди. Странджанският елексир тази година получи от ЕС сертификат за защитена географска марка и на фестивала ще бъде официално представен като първият български продукт, вписан в Европейския регистър с марката ЗНП "СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД "/ "МАНОВ МЕД ОТ СТРАНДЖА". Следващата цел пред местните производители е да регистрират с марка за защитено наименование за произход странджанския пчелният цветен прашец, който е един от най-качествените в света изобщо.

Фестивалът на мановия мед ще продължи до 11 август и ще бъде разположен на ул. „Хан Аспарух“ 36 пред СУ „Никола Вапцаров“ в Царево.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.