Депутатите приеха данъчно задължените лица да правят досие за извършваните от тях сделки

https://mreja.bg/jalto/deputatite-prieha-danachno-zadalzhenite-lica-da-pravyat-dosie-za-izvarshvanite-ot-tyah-sdelki/57492 Mreja.bg
Депутатите приеха данъчно задължените лица да правят досие за извършваните от тях сделки


Парламентът въведе правила в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ за изготвяне на документацията за трансферно ценообразуване. Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха приети днес на второ четене.

Първата година, за която ще се изготвя документация за трансферно ценообразуване по този ред, е 2020 г. Местно досие следва да изготвя всяко данъчно задължено лице, осъществяващо сделки над определен праг между свързани лица. Тази документация ще се изготвя до 31 март на годината, следваща годината, за която се отнася.

Данъчно задължените лица ще изготвят местно досие за извършваните от тях контролирани сделки, когато за съответната година стойността на сделката, без данъка върху добавената стойност и акцизите, превишава 400 000 лева при сделки с предмет продажба на стоки, а за всички останали сделки - 200 000 лева. Местно досие ще се изготвя и когато размерът на получен, съответно предоставен заем, надвишава 1 000 000 лева или размерът на начислените лихви и другите свързани със заема приходи или разходи превишава 50 000 лева. Праговете ще се изчисляват отделно за всяка контролирана сделка.

Лице, което не изготви местно досие, ще се наказва с имуществена санкция в размер до 0,5 на сто от общата стойност на сделките, за които е трябвало да бъде изготвена документацията.

С измененията в ДОПК се въвеждат в българското законодателство и изискванията на Директива (ЕС) 2017/1852 относно механизми за разрешаване на спорове във връзка с данъчното облагане в Европейския съюз. Основна цел на промените е подобряване на съществуващите механизми за разрешаване на спорове, възникнали между държавите - членки, във връзка с тълкуването и прилагането на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане и Конвенция 90/43 6/ЕИО за премахване на двойното данъчно облагане във връзка с корекцията на печалби на свързани предприятия (Арбитражната конвенция на Съюза).

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.