Дървесина от велинградските лесничейства се извозва въпреки забраната заради АЧС

https://mreja.bg/jalto/darvesina-ot-velingradskite-lesnicheystva-se-izvozva-vapreki-zabranata-zaradi-achs/58957 Mreja.bg
Дървесина от велинградските лесничейства се извозва въпреки забраната заради АЧС


Въпреки забраната за движение на хора и стоки в инфектираните от африканската чума райони (АЧС), дървесината, която се намира на склад във велинградските горски лесничейства, ще бъде изнесена от там и пусната на пазара.

Разрешението е на областната епизоотична комисия, като срокът е 5 септември, предаде БНР. 

В инфектираната зона попадат две горски лесничейства, тъй като преди десет дни в района бе открито болно от чума диво прасе.

Въпреки това изсечената вече дървесина ще бъде прибрана и пусната на пазара.

Областният управител Стефан Мирев:

“Знаем, че дървесината е бързоразваляща се. Може да възникне напрежение за снабдяването на хората с дърва за огрев, предвид наближаващия есенно-зимен сезон. За това бе взето такова решение да започне извозване на стоящата дървесина на склад при максимално спазване на мерките за биосигурност и дезинфекция на работниците и камионите, които ще извозват дървесината“.

Комисията е изпратила мотивирано предложение до министерството на земеделието , компенсация да получат и хората, които са извън 20 километровите санитарни зони, но доброволно са ликвидирали домашните си прасета.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.