Дънчила иска досегашния ресор за бъдещия румънски еврокомисар

https://mreja.bg/jalto/danchila-iska-dosegashniya-resor-za-badeshtiya-rumanski-evrokomisar/58300 Mreja.bg
Дънчила иска досегашния ресор за бъдещия румънски еврокомисар


Румънският премиер Виорика Дънчила разговаря днес в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Медиафакс, позовавайки се на правителствено прессъобщение.

В съобщението се посочва, че в рамките на разговорите са били обсъдени аспекти, свързани с бъдещия еврокомисар от страна на Румъния, включително и възможността за запазването на досегашния ресор.

"Двамата официални представители се договориха диалогът да продължи в скоро време", се отбелязва в съобщението.

Миналата седмица медиите съобщиха, че Дънчила е изпратила писмо до Европейската комисия, в което се съдържат две предложения за еврокомисар от румънска страна: бившият министър на вътрешните работи и на комуникациите Дан Ника и бившата министърка на околната среда и на еврофондовете Рована Плумб. И двамата бяха избрани за евродепутати от листата на управляващата Социалдемократическа партия.

В досегашната ЕК румънският еврокомисар отговаряше за регионалната политика и Букурещ желае да получи също толкова важен ресор и в новия екип - било енергетика, било транспорт, отбелязва Франс прес.

В цитираното предсъобщение се посочва още, че по време на срещата Дънчила е поздравила Урсула фон дер Лайен за избирането й за председател на бъдещата Европейска комисия и е уверила в пълната си подкрепа към усилията на ЕК за укрепване на европейския проект.

От своя страна Фон дер Лайен е благодарила на Дънчила "за изключителните резултати, постигнати от Румъния в изпълнението на мандата й на председател на Съвета на ЕС".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.