За първи път от 20 г. двама млади лекари са защитилиспециалност и са останали в отделението, казва шефът на гастроентерологията във Велико Търново
Д-р Яна Колева е началник на отделението по гастроентерология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” от 2012 г. В момента в него работят четирима специалисти по гастроентерология, един специалист по вътрешни болести и трима специализанти.
През последните години отделението е изцяло реновирано и обновено, едновременно с това е модернизирана и техниката, с която се работи, благодарение на което диагностичното звено отговаря на всички нужни правила за безопасност на пациентите по време на ендоскопски процедури. Въведено е и използването на общата анестезия, която допринася за техния комфорт.
Огромна гордост за всички е, че двама от младите лекари, които са специализирали гастроентерология в отделението, вече са защитили специалността и днес продължават да работят там, което се случва за първи път след 20 г.
“Гастроентерологията е една специалност, която се развива много бързо. Както много бързо върви технически напред, така и по отношение на новостите в лечението на болестите на черния дроб. Има достатъчно терен, върху който тези млади хора да се развиват”, казва началникът на отделението д-р Яна Колева.
Тя разказва, че в последно време се наблюдава увеличаване на злокачествените заболявания на храносмилателната система и дебелото черво. По думите ѝ възрастовата граница на заболелите също пада, като зачестяват случаите на заболели между 40-50-годишна възраст.
Положителната статистика обаче показва, че все повече пациенти на възраст 40-45 години се подлагат на профилактична колоноскопия и търсят консултация с гастроентеролог.
“Много често срещаме доброкачествени образувания на дебелото черво, които лекуваме в момента на откриването, т.е. в нашето отделение можем да извършим полипактомия и по този начин да решим проблемите. Тези пациенти трябва да бъдат наблюдавани с цел бъдеща профилактика на рецидиви или на злокачествено израждане на тези полипи. Дали заболяванията зачестиха, или откриваемостта стана по-добра, това е въпрос на статистика, която аз не мога да дам”, казва началникът на великотърновската гастроентерология.
Много са факторите за отключването на злокачествени заболявания на дебелото черво, допълва специалистът. Основна превенция са добрият хранителен режим и профилактиката.
“Ние сме страна с много червени плодове и зеленчуци, които имат отношение към първичната профилактика на злокачествените заболявания на дебелото черво. Говорим за домата, морковите, тиквата, чушката, червените плодове, които имаме на нашата трапеза. Трябва да се внимава с прекомерната консумация на червено месо”, предупреждава д-р Колева.
В отделението се диагностицират и пациенти с хепатит С и В, като се проследява и хода на лечението на заболяването.
“Много е важно да осъществим лечение на всички онези пациенти, които носят вируса на хепатит C. Хората, които са с регистрирани отклонения в така наречените чернодробни проби, нека активно да търсят изследване за хепатит C, защото съвременната диагностика осигурява пълно излекуване на пациентите и липса на усложнения.
Неслучайно Световната здравна организация си е поставила за цел 2030 г. да бъде година без хепатит C, а ние има какво да работим още по този въпрос”, категорична е д-р Колева.
Коледно-новогодишните празници обикновено са свързани с богати трапези и изобилие от вкусни гозби. Кулинарните изкушения обаче крият и рискове за храносмилателната ни система.
“Няма как да си представим Бъдни вечер без питката, без свежата туршия от времето на нашите прародители, но факт е, че в съвременната диетология се препоръчват туршии, които са със собствена ферментация, защото там са пробиотиците, а не туршии с аспирин.
Имаме достатъчно сурови плодове с местен произход, които може да използваме. Нека да избягваме пържената храна, която утежнява функцията на храносмилателната система.
Храната да бъде задушена или печена на скара”, съветва д-р Колева. Тя препоръчва да се опита от всичко, но в малки количества и да бъде разпределено в деня, а не да се яде еднократно обилно.
Десертите трябва да бъдат леки.
“Нека да присъства царицата тиква на нашата трапеза, защото е един прекрасен плод. Не трябва да се злоупотребява с цитрусовите плодове, защото при някои заболявания те имат отрицателен ефект върху храносмилателната система и най-вече на трапезата да бъдат доброто настроение и добрите приятели”, съветва специалистът.
Източник: https:www.24chasa.bg