Чудото “Българската Коледа” събра 2 млн. лв. навръх Рождество (обзор)

https://mreja.bg/jalto/chudoto-balgarskata-koleda-sabra-2-mln-lv-navrah-rozhdestvo-obzor/76167 Mreja.bg
Чудото “Българската Коледа” събра 2 млн. лв. навръх Рождество (обзор)


Кампанията продължава през цялата година

Над 1 910 000 лева събра благотворителната кампания “Българската Коледа” в края на ежегодния концерт навръх Рождество. Това е равносметката от тазгодишното 17-о издание на инициативата под патронажа на президента Румен Радев. Той и съпругата му Десислава, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и патриарх Неофит гледаха концерта в Народния театър “Иван Вазов”. Водещи бяха актьорът и лекар Наум Шопов и малката звезда Петър Милошев.

Кампанията е целогодишна, дарения може да се правят с есемес на кратък номер 1117 или обаждане на 0900 1117. Заявления за подпомагане на деца също се приемат през цялата година.

Каузата на настоящото издание на благотворителната инициатива освен набиране на средства за болни деца е и осигуряването на високотехнологична апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация.

До края на концерта на 25 декември добри българи с големи сърца изпратиха 484 000 дарителски есемеса.

Малки истории на големи герои -

разказите за

ежедневната

борба на болните

деца и техните

семейства,

трогнаха отново и публиката в театъра, и стотиците хиляди пред телевизионния екран. Нова тв излъчи концерта наживо. Истински бойци с родители герои - така ги определиха лицата на инициативата. Десетки певци, актьори, спортисти, тв водещи излязоха на сцената да подкрепят каузата и да насърчат малчуганите.

Един от героите на вечерта бе малкият Георги, който има проблеми с двигателното си развитие. “Това са прекрасни и слънчеви деца. Можем само да взимаме пример от тях”, разплака се синоптичката Гергана Малконадска, която посети специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Инициатива от години помага за закупуването на техника в лечебното заведение.

Благодарение на закупената иновативна апаратура от средствата на “Българската Коледа” за недоносени бебета в неонатологията на АГ“Майчин дом” две малки момченца празнуват първата си Коледа у дома. При раждането си близнаците тежат по около 1,4 кг, разказа майка им Яна. С много грижи от медиците и с подходящата апаратура сега те са добре. В отделението по неонатологията бе и Поли Генова, която не можа да сдържи сълзите си при срещата с бебетата.

Сред каузите на “Българската Коледа” е и закупуването на кохлеарни апрати за децата с увреден слух. Емоциоанално видео на Богомил, Дарина, Явор и други малчугани получи такава помощ, трогна зрителите. Децата

мечтаят да

пътуват, рисуват,

да бъдат здрави

и щастливи

Несломимия им дух ги води напред, а тишината понякога им помага - да се съсредоточат, да помислят и да начертаят следващата си цел. Малките герои разказаха и най-големите си притеснения - да ги питат защо говорят странно или да се подиграват на апарата им. Ако бях чуваща, щях да съм много щастлива, искрено разказа едно от момичетата. Ако чувах, сигурно щях да съм кифла, пошегува се нейна връстничка.

Никой не остана равнодушен и при изпълнението на 8-годишния пианист Никола. Момченцето с аутизъм представи песента “Моята музика”, която сам е композирал. Докато е бебе, родителите му забелязват, че той не може да се фокусира и гледа в различни посоки. Веднага го водят на лекар и му поставят диагноза, че е незрящ. Когато е на 3 г., родителите му виждат, че той има по-скоро поведенчески проблеми, и се оказва, че е с аутизъм. Но Коко е надарен с невероятен музикален слух - дарба, която семейството започва да развива и момчето вече е виртуозен пианист.

“Фондацията”, Графа, Миро, Любо Киров, Орлин Горанов, Теодосий Спасов, Веско Ешкенази, Виктория Георгиева, Печенката и Деси Тодорова, Еделина Кънева, Детският радиохор участваха в концерта. На сцената на Народния театър за каузата се качиха още възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство в София, детската вокална група “Бон-Бон” и др.

Сред застъпниците, които призоваха за съпричастност към децата в беда, бяха и звездите от Народния театър Деян и Дарин Ангелови, Бойка Велкова, Радина Кърджилова и директорът Мариус Донкин. Каузата присърце взеха и златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, пара- и спешъл- олимпийските ни атлети.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.