Червен кмет свика 20 на протест в Мрамор да бранят заклани свине (Обзор)

https://mreja.bg/jalto/cherven-kmet-svika-20-na-protest-v-mramor-da-branyat-zaklani-svine-obzor/57654 Mreja.bg
Червен кмет свика 20 на протест в Мрамор да бранят заклани свине (Обзор)


В селото всички 10 прасета са убити доброволно от стопаните

Червен кмет организира протест от 20 човека в софийското село Мрамор заради заповедта да бъдат избити домашните прасета в него, за да се спре разпространението на африканската чума. Мрамор попада в 20-километровата зона около свинефермата в Петърч и като превантивна мярка стопаните трябва да заколят отглежданите от тях свине, макар да няма констатирано огнище на болестта.

Част от свинете в селото вече са заклани доброволно, но все пак стопаните им излязоха на площада. Те искат месото да бъде изкупено на пазарни цени. Някои заподозряха и че избиването на животни се правело, за да няма българско свиневъдство, а да се внася само месо от други държави.

Именно протестиращите разказаха пред Българското национално радио, че бунтът е свикан от кмета на Мрамор Ивайло Иванов. Той отрече да е организатор.

“Дори и аз да съм, няма лошо. Смятам, че прасетата се избиват без основание”, добави обаче веднага след това Иванов, който е издигнат за кмет на Мрамор от БСП. Той обясни, че в селото е имало около 10 прасета, като в момента е

останала само 1

свиня майка,

а другите са

заклани

Иванов обеща, че лично щял да заведе ветеринарните власти, за да види дали те ще я убият.

Да подкрепи протеста, беше поканена и омбудсманът Мая Манолова, но тя не дойде.

Голяма част от протестиращите не бяха свиневъди от Мрамор, а се представиха за граждани, подкрепящи недоволството на местните. Сред тях имаше и познати лица от други протести.

Една от жените, които протестираха, каза, че вече е заколила прасетата, които са гледали, с надеждата да се спре разпространението на чума. “До това решение стигнах толкова трудно, толкова болезнено ми беше, но решихме се”, заяви тя.

Хората, които са заклали превантивно домашните си прасета, ще получат обещаните от правителството 300 лева, за да дезинфекцират стопанствата си. Това обясни Дамян Денев от Агенцията по храните пред протестиращите. Той посочи, че още не са изготвени правилата за получаване на парите и трябва да се внимава, защото при

нерегистрираните

прасета е трудно

да се докаже

техният брой

Блокада на пътя Сливен-Ямбол, продължила повече от 2 денонощия, организираха свиневъди с искане шефът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев да подаде оставка.

Протестите започнаха в петък вечерта и продължиха през целия уикенд. Свиневъдите бяха категорични, че няма да прекратят бунта, докато не получат исканите оставки, защото според тях мерките срещу разпространението на чумата са закъснели.

Протестът е под наслов “Курбан по време на чума”. Животновъдите на малки фамилни ферми настояват държавата да ги извади от обхвата на мерките за “заден двор”.

Един от свиневъдите заяви, че е готов да запали себе си и фермата, ако властите влязат принудително да умъртвят прасетата.

Румъния се обиди на Борисов, нейните туристи не носели чума

Румъния е разочарована, че българският премиер Бойко Борисов е направил връзка между румънските туристи и разпространението на чумата по свинете. Това се казва в публикация на румънското външно министерство в туитър и фейсбук. “Трябва да се напомни, че румънските туристи в България допринасят значително за БВП”, пише румънското МВнР в туитър.

“Сигурен съм, че чумата я докараха румънските туристи. 57 хил. коли влизат от Румъния всеки ден през Дунав мост. Ходят, ядат, хвърлят”, каза Борисов в петък на среща с кметове и протестиращи срещу коленето на прасетата в Пазарджишко.

Румъния ще отговори на българския министър-председател и с технически аргументи, които ще бъдат изнесени от техния национален ветеринарномедицински орган за безопасност на храните, става ясно още от коментара на румънското външно министерство.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.