Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро (Снимки)

https://mreja.bg/jalto/cenni-venecianski-moneti-sa-otkriti-pri-razkopkite-na-krepostta-rusokastro-snimki/57535 Mreja.bg
Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро (Снимки)


Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Това са грошове, известни с името „матапани“. Две от тях са отсечени при управлението на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 – 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 – 1328 г.). Третата монета е с налеп, което прави трудно да се определи при управлението на кой венециански владетел е отсечена.

От едната страна на монетите е изобразен Иисус Христос, седнал на трон, а от другата - Свети Марко, покровителят на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга дръжка.

Монетите са открити при проучването на монументална сграда с все още неизяснена функция, която е локализирана през настоящия археологически сезон в Русокастро. В момента ценните монети се почистват в реставрационно ателие.

Разкопките на средновековния град Русокастро се ръководят от Регионален исторически музей - Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.