Британската икономика се ориентира към стагнация през третото тримесечие

https://mreja.bg/jalto/britanskata-ikonomika-se-orientira-kam-stagnaciya-prez-tretoto-trimesechie/58648 Mreja.bg
Британската икономика се ориентира към стагнация през третото тримесечие


Управителят на британската централна банка Марк Карни заяви днес, че британската икономика изглежда се ориентира към стагнация през третото тримесечие и че основният икономически растеж изглежда все още ограничен, дори и като се изключи въздействието на Брекзита, предаде Ройтерс.

Карни каза това в реч на икономически форум в американския град Джаксън Хол (щата Уайоминг). Според него моментна снимка на британската икономика показва, че сега тя е близо до равновесие и функционира малко под потенциала си.

Британската икономика се сви през второто тримесечие за първи път от световната финансова криза. Това се дължи до голяма степен на пик в началото на годината на икономическата активност на компаниите, подготвящи се определения първоначално за 29 март Брекзит.

В началото на август Банк ъв Ингланд (Bank of England) прогнозираше растеж от 0,3 на сто през третото тримесечие. Допитванията за конюнктурата сред предприятията обаче не се оказаха особено окуражаващи.

Въпреки това британският пазар на труда е останал динамичен, като безработицата е на почти рекордно ниско равнище, а растежът на заплатите е най-голям от 11 години.

Марк Карни допълни, че световната икономическа динамика остава слаба въпреки очакванията за смекчаване на политиката на централните банки, но че перспективите за британската икономика се основават главно върху начина и сроковете за излизането на Великобритания от ЕС.

Новият британски премиер Борис Джонсън обеща да извади Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври дори и без споразумение за преходен период с риск да бъдат сериозно нарушени веригите за доставки и търговските отношения.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.