Борис Джонсън с предупреждение от Европарламента за риска от Брекзит без сделка

https://mreja.bg/jalto/boris-dzhonsan-s-preduprezhdenie-ot-evroparlamenta-za-riska-ot-brekzit-bez-sdelka/57062 Mreja.bg
Борис Джонсън с предупреждение от Европарламента за риска от Брекзит без сделка


В деня, в който встъпва в длъжност като нов британски премиер, Борис Джонсън получи предупреждение от Европейския парламент за много вредните икономически последици при напускане на Обединеното кралство без сделка, предаде Франс прес.

Европарламентът потвърди и възможността за промяна в общата политическа декларация за излизане от ЕС, приета от Лондон и съюза, но не и самото споразумение.

Джонсън многократно изтъкна намерението си да осъществи Брекзит на 31 октомври, краен срок, определен след две отлагания, дори и без сделка, припомня БТА.

Неотдавнашните изявления, особено тези, направени в кампанията за лидерството на Консервативната партия, значително засилиха риска от хаотично излизане на Обединеното кралство, предупредиха представителите на политическите групи в Европарламента в декларация, разпространена след среща с главния преговарящ от ЕС Мишел Барние.

"Излизане без сделка би било много вредно икономически, въпреки че щетите, нанесени на двете страни, няма да са едни и същи", предупредиха евродепутатите.

Брекзит без споразумение "няма да бъде компенсиран от никаква форма на споразумение или от миниспоразумение между ЕС и Обединеното кралство", заявиха те.

ЕС няма да предоговаря споразумението за напускане на Великобритания, сключено между ЕС и британското правителство, напомниха парламентаристите.

Джонсън желае промени в споразумението, особено премахване на т.нар. ирландски предпазен механизъм, който би обвързал Обединеното кралство с някои от търговските правила на ЕС след Брекзит за избягване на задълбочени проверки на границата с Ирландия, предаде Ройтерс. Привържениците на Брекзит се опасяват, че това ще създаде пречки пред Великобритания при сключването на независими търговски сделки по света.

"Организирано напускане е възможно, само ако са гарантирани правата на гражданите, финансовото уреждане и предпазният механизъм, който при всички обстоятелства гарантира, че няма да има по-твърда граница на остров Ирландия", заяви групата в Европарламента, която се занимава с Брекзит.

Тереза Мей сключи споразумението с ЕС през ноември, но британският парламент на три пъти го отхвърли, припомня Ройтерс. Общността се подготвя за напускане на Великобритания без сделка или за ново отлагане на Брекзит.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.