Болничен отложи избора на нов апелативен прокурор на София

https://mreja.bg/jalto/bolnichen-otlozhi-izbora-na-nov-apelativen-prokuror-na-sofiya/57383 Mreja.bg
Болничен отложи избора на нов апелативен прокурор на София


Изборът на нов апелативен прокурор на София беше отложен заради болничен на един от кандидатите, пише lex.bg.

Настоящата шефка на прокуратурата Албена Вутова не можа да присъства на заседанието днес, за което беше планирана процедурата по избор, защото е в болничен до 2 август. Затова тя е и подала молба за отлагане на избора, която колегията уважи.

Тъй като днес е последното заседание преди ваканцията, изборът беше отложен за 11 септември.

Кандидатите за апелативен прокурор на София са двама – Албена Вутова и районният прокурор на столицата Радослав Димов.

Това беше втори опит на ВСС да избере нов шеф на Софийската апелативна прокуратура. При първия през януари Вутова беше единствен кандидат, но получи само четири гласа в своя подкрепа в прокурорската колегия. Така беше открита втора процедура, в която се включи и шефът на Софийската районна прокуратура Радослав Димов. Като основен мотив да се кандидатира за апелативен обвинител на столицата той сочи, че е изпълнил основните приоритети, които си е поставил при кандидатстването му за районен прокурор на София през 2017 г. Фактът, че ръководи най-голямата прокуратура му дава увереност да се кандидатира за по-високия пост, макар да не е работил на друго ниво, освен на районно.

Последва становище от прокурорите в САП в подкрепа на Вутова, в което те обявиха, че тя се е доказала като успешен ръководител през първия си мандат и трябва да продължи работата си, за да гарантира достиженията на апелативната прокуратура и да ги доразвие

Днес прокурорската колегия ще трябва да прецени дали да гласува доверие на Димитър Франтишек да поеме като титуляр ръководството на специализираната прокуратура. Той е неин временен шеф и единствен кандидат за поста.

Днес е и последният ден, в който могат да се правят номинации за главен прокурор.

След като точно преди седмица единадесетимата членове на Прокурорската колегия единодушно издигнаха кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев, единствен номинация може да внесе министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Внесената миналия понеделник кандидатура на Гешев доведе до протест и контрапротест на предишното заседание на ВСС. Пред сградата на съвета с плакати се събраха хора, които настояваха номинацията му да бъде оттеглена, а срещу него да започне дисциплинарно производство, както и такива, които изразиха подкрепата си той да бъде избран за главен прокурор. Последва декларация на прокурорската колегия, която видя опит за политическа намеса в процедурата по избор, а след нея и масови становища от прокуратури в страната в защита на Гешев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.