БАБХ: Проверяваме дали се загробват живи прасета край село Сливо поле

https://mreja.bg/jalto/babh-proveryavame-dali-se-zagrobvat-zhivi-praseta-kray-selo-slivo-pole/57286 Mreja.bg
БАБХ: Проверяваме дали се загробват живи прасета край село Сливо поле


Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле, Русенско. Това каза в „Тази събота” по Би Ти Ви д-р Александра Митева – началник отдел „Здравеопазване на животните" към БАБХ.

„Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете”, заяви д-р Митева.

Там трябва да бъдат загробени 40 хил. прасета. Вчера в Новините на bTV показахме, че изискванията за безопасност не се спазват. По думите на Митева, ситуацията е доста сериозна, след като трети индустриален комплекс беше засегнат от африканската чума.

„Много мерки бяха предприети. Много сигнали и апели имаше в обществото за опасността, която ни грози. Стратегията на ЕС за контрол на африканската чума я прилагаме от миналата година, когато беше регистрирано първото огнище”, каза д-р Митева.

Експертът от БАБХ заяви, че навлизането на вирусът става много лесно заради дивата популация на свине.

Според нея оградата с Румъния, където заразата е в изключително големи размери, си е свършила работата, но тя е само по сухопътната граница.

„Дивите прасета са много добри плувци. Трупове на умрели прасета спокойно могат да минат през Дунав и да инфектират нашите територии. Да не забравяме и човешкия фактор”, заяви тя.

Д-р Митева призна, че има пропуски от страна на контролните органи и някой е пренебрегнал опасността.

Тя добави, че основен проблем са прасетата, отглеждани в задните дворове, като посочи, че огнищата при домашните животни са 22, а в индустриалните комплекси – 3.

Тя посочи, че притесненията от екокатастрофа в село Зидарово са неоснователни. „Това е случай на огнище, където вирусът е прехвърлен на огромно разстояние – от Северна към Южна България.

Там беше констатирано, че огнището е при нелегално отглеждане на свине. Не екологична криза ни грози, а икономическа ”, коментира д-р Митева.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.