Ана Бърнабич: Новата Европейска комисия дава причини за оптимизъм

https://mreja.bg/jalto/ana-barnabich-novata-evropeyska-komisiya-dava-prichini-za-optimizam/75708 Mreja.bg
Ана Бърнабич: Новата Европейска комисия дава причини за оптимизъм


Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви в Рим, където участва в срещата на Централноевропейската инициатива, че на форума е била изразена ясна визия за продължаване на дневния ред на разширяването на ЕС, което остава един от главните приоритети на новата Европейска комисия. По думите на Бърнабич е бил даден ясен сигнал, че пътят на Сърбия към ЕС трябва да бъде ускорен, съобщава белградският вестник "Данас". След срещата на върха на ЦЕИ и разговора с новия европейски комисар по разширяването Оливер Вархели, Бърнабич заяви пред журналисти, че с новата Европейска комисия е "дошла нова енергия, която дава причини за оптимизъм".

Новата методология на разширяването може да върви само в посока на много бърза динамика и много ясни условия, които се поставят пред страните, които искат да станат членки на ЕС, и много по-голяма предвидимост и ясни сигнали за страни, каквато е Сърбия, която стигна далеч в преговорите с ЕС и чиито икономически резултати ясно дават картина на една стабилна страна, която може само да допринесе за стабилността и укрепването на ЕС и която в смисъла на реформата на държавната администрация и върховенството на закона, е на прав път да стане членка, каза сръбският премиер, цитирана от вестник "Данас" и БТА.

Според думите на Бърнабич на срещата на ЦЕИ страните, които са членки на ЕС, недвусмислено са оценили, че решението да не бъде даден старт на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония е историческа грешка.

Сръбските издания съобщават, че днес опозиционният Съюз за Сърбия ще организира в Нови Сад протест против управляващия режим като тема на протеста този път ще бъде свободата на медиите.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.