Ако искаме да се радваме на здрави и щастливи деца, трябва да работим първо върху своите емоции и страхове

https://mreja.bg/jalto/ako-iskame-da-se-radvame-na-zdravi-i-shtastlivi-deca-tryabva-da-rabotim-parvo-varhu-svoite-emocii-i-strahove/57450 Mreja.bg
Ако искаме да се радваме на здрави и щастливи деца, трябва да работим първо върху своите емоции и страхове


Интервю с д-р Мария Василева, специалист по детски болести, магистър по психология и психопатология на развитието

Страховете на децата се внушават от родителите им и тяхното обкръжение, казва д-р Мария Василева. Ето какво още споделя психологът за детското развитие и за необходимостта от пренатална грижа.

- Какви грижи са необходими за бременната и от каква подкрепа се нуждае жената през този период?

- Нуждае се от партньор, който я обича и споделя с нея промените, насъпващи в организма й. Това е най-важното, за да може бременноста да протече гладко, без здравословни проблеми. Не случайно китайците казват: „Майката носи детето, а бащата носи майката и детето”. В някои племена, преди да зачене, жената трябва един месец да не изрича лоши думи и да ходи на пети, колкото се може по-малко да се докосва до земята. Нима това не е своеобразен вид детокс? Установено е, че е добре преди зачеване и двамата родители да направят „пречистване” – физическо, а също и психическо – с намаляване на стреса, релаксиращи почивки, пътувания. Важно е да водят по-природосъобразен живот, да намалят и спрат токсичните за организма „удоволствия” – алкохол, тютюнопушене, наркотици. Има една комбинация минерални соли за детоксикация, подходяща преди зачеване. Приемат се Шуслерови соли №6, 8, 9 и 10 – по 4 табл. от всяка сол дневно. Солите могат да бъдат и разтворени заедно в бутилка вода, която да се изпие бавно за целия ден. Провежда се за минимум 2 седмици, най-добре за период от 4 седмици.

Не забравяйте, че плодът се развива в утробата в една много ритмична среда, дори и когато майката спи. Ритъмът на тялото й се променя непрекъснато - променя се пулсът на сърцето й, дишането й, а денят прибавя и люлеещият се ритъм на тялото й при ходене. Много благоприятни и за бебето, и за майката са всички дейности, които удължават тези ритми – плуване, бавни танци, лека гимнастика или йога за бременни, чи-конг (древна китайска техника за освобождаване на жизнената енергия, която не е популярна у нас) и др. Те поддържат тялото на жената здраво и в добър тонус, особено необходим за раждането. Ритмите на майката и на семейството се отпечатват в плода като определено темпо, което ще ръководи и неговия бъдещ живот.

- Защо казваме „спокойна майка – здраво бебе”?

- В пренаталния си период детето се храни от любовта на майката, толкова колкото и от нейната кръв. Когато сме подложени на стрес, нашият организъм произвежда т. нар. „хормони на стреса”. При бременната тези хормони преминават през плацентата и обгръщат плода, като създават в него едно физиологично състояние, съответстващо на майчината емоция, но много по-силно, защото възрастният е развил по време на своето съществуване стратегии за защита, от които самото дете е напълно лишено. Така емоциите на бременната дават отражение върху физическото и психическото развитие на плода, а също и върху бъдещия живот на детето.

След раждането майките предават своите страхове на децата си. Когато не успяват да контролират своята тревожност и несигурност, те обричат децата си на нелесен живот с негативни емоции, които лесно могат да преминат в болестно състояние. Всеки педиатър има в практиката си по една дузина такива родители, които са непрекъснато притеснени дали детето е добре нахранено, дали правилно се грижат за него, няма ли здравословни проблеми. Те постоянно търсят лекарска консултация и се паникьосват, ако педиатърът отсъства или излезе в отпуск. Такива майки са изпаднали в състояние, наречено от психолозите „заучена безпомощност”. Те не искат да поемат цялата отговорност за децата си и се стремят да я споделят с лекаря. В повечето случаи те просто повтарят моделите на своите родители. Но е важно да знаете, че тази тревожност никак не е полезна за децата, които често са необосновано водени по консултации, подложени са на ненужни травматични изследвания, а някои и на безсмислени диети. Обикновено тревожните майки нямат доверие на партньора си или го подценяват. Подобно поведение е изтощително и за самите родители, и за децата, които в такава среда израстват плахи и нерешителни. Шуслеровите соли могат да са много полезни и в такава ситуация. При нервно напрежение, тревожност и трудно заспиване препоръчвам ежедневен прием на соли № 2 (сутрин), №5 (до обяд) и №7 (вечер), по 3 табл. от всяка сол. При страхове и нестабилно емоционално състояние, за още по-ефективно действие може да ги комбинирате с масаж с Шуслеров мехлем №5 - 2-3 пъти дневно се намазва областта на слънчевия сплит. Тази антистрес комбинация може да се прилага продължително време, месеци наред. Подходяща е и за тревожната майка, и за плашливото дете, включително в учебно време, когато децата често са изложени на хроничен стрес. Шуслеровите соли са прекрасно средство за грижа за здравето на бременни, кърмачета и малки деца. Информация за тях може да получите от много източници, но е най-добре да проведете и индивидуална консултация с Шуслеров терапевт.

- Как да се храни бъдещата майка, за да се чувства добре и да се радва на лека бременност?

- Храната трябва да е здрава, т.е да няма отрови и липси. Да е богата и да съдържа всички жизненонеобходими вещества и елементи. Да е ясен произходът й. Аз съм привърженик на консумацията на храни от нашите географски ширини, тъй като еволиционно нашият организъм се е нагодил към нея и разполагаме с подходящите ензими за усвояването й. А това е от значение и за намаляване на алергиите.

Бременната не трябва да яде „като за двама”, а да се храни бавно и с с удоволствие, така че да се наслади на вкуса и аромата, защото тези усещания се предават и на плода в утробата. Съответни молекули преминават в околоплодната течност и стимулират възприятията за обоняние и вкус на бебето. А това е началото на приобщаването на вашето дете към семейната кухня.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.