60 животновъди излязоха на протест в Монтана (Снимки)

https://mreja.bg/jalto/60-zhivotnovadi-izlyazoha-na-protest-v-montana-snimki/57688 Mreja.bg
60 животновъди излязоха на протест в Монтана (Снимки)


Пред областната управа в Монтана собственици на свине и ферми със знамена и възгласи „Да спасим животновъдството“ протестираха днес срещу взетите мерки против заболяването Африканска чума в България. Хората, които отглеждат свине у дома, за да подпомагат бюджета си не вярват, че има чума и твърдят, че в Монтанско няма починало прасе, както във видинско.

„Искаме удължаване на срока за клане на домашните прасета до 31 декември”, заявиха недоволните.

Протестиращите твърдят просто така, че няма вирус и са непреклонни че няма да колят свине-майки през лятото.

Недоволните заплашиха, че ще изпратят протестна декларация до областния управител и Министерството на земеделието и храните.

Областният управител Росен Белчев се срещна с протестиращите и им разясни отново за опасността от заразата. Той подчерта, че ако сега не се вземат адекватни мерки по- дълго време няма да могат да гледат прасета в бъдеще. Проблемът е, че в село Ерден има промишлен комплекс „Транс елит“ и за да се запази се прави 20- километрова зона. Отделно има доказани случаи на заболяването в Ломския край, допълни губернаторът.

Само преди дни Областната епизоотична комисия проведе заседание.В рамките на дневния ред беше представена информация относно установените огнища на АЧС в кв. Младеново, гр. Лом; селата Ковачица и Долно Линево на територията на община Лом. Обсъдиха се действията по ликвидиране на огнищата, в т. ч. и извършването на дезинфекция и вземането на проби от прасета в обособените 3 км и 10 км зони.

Присъстващите в залата частни земеделски стопани от 20 км зона, определена около индустриална ферма „Транс Елит“ ЕООД, с. Ерден, община Бойчиновци, получиха указания относно действията, които предстои да бъдат извършени на терен, с оглед недопускане проникването на вируса в посочения индустриален обект. Евтаназията на домашни свине ще продължи.

Областната епизоотична комисия проведе заседание на 02.08.2019 г. във връзка с установените в област Монтана огнища на африканска чума по свинете (АЧС). Срещата се състоя в Заседателна зала № 1 на Областната администрация под ръководството на областния управител Росен Белчев. Аудиторията в залата, освен постоянния състав на комисията, включваше и представители на областните структури на централните ведомства, общините, ловно-рибарските сдружения, горските стопанства, свиневъдните ферми и частни земеделски стопани, отглеждащи домашни прасета в стопанства тип „заден двор“.Специален гост на събитието бе проф. д-р Райко Пешев в качеството му на представител на Националния консултативен съвет по АЧС.В рамките на дневния ред беше представена информация относно установените огнища на АЧС в кв. Младеново, гр. Лом; селата Ковачица и Долно Линево на територията на община Лом. Обсъдиха се действията по ликвидиране на огнищата, в т. ч. и извършването на дезинфекция и вземането на проби от прасета в обособените 3 км и 10 км зони.

Присъстващите в залата частни земеделски стопани от 20 км зона, определена около индустриална ферма „Транс Елит“ ЕООД, с. Ерден, община Бойчиновци, получиха указания относно действията, които предстои на бъдат извършени на терен, с оглед недопускане проникването на вируса в посочения индустриален обект.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.