5 млн. лева похарчени от "Пловдив 2019" за шест месеца

https://mreja.bg/jalto/5-mln-leva-poharcheni-ot-plovdiv-2019-za-shest-meseca/57356 Mreja.bg
5 млн. лева похарчени от "Пловдив 2019" за шест месеца


Съветници питат за какви събития са дадени 3,5 млн. лева

Като снежинки в огън се топят парите на общинската фондация "Пловдив 2019", под чието ръководство се провежда европейската столица на културата. Това става ясно от отчета до местния парламент на кмета Иван Тотев, който оглавява управителния съвет. Според него от януари до края на юни са изразходени 4,8 млн. лева. Това прави почти половината годишен бюджет на фондацията, който е в размер на 10,4 млн. лева. От тях 7 млн. лева са за проекти и събития, а другата част са за издръжка на администрацията на "Пловдив 2019" и за реклама.

В общинския съвет на 1 август се очакват бурни дебати при обсъждане на точката. Съветниците ще искат да разберат как са похарчени за половин година 529 771 лева за административния апарат на фондацията. Те ще питат и за какви събития и проекти са платени 3,5 млн. лева.

От справката става ясно, че за наем на помещенията в бившия тютюнев склад на ул. "Екзарх Йосиф", където се помещава "Пловдив 2019", са похарчени дотук 120 000 лева. За печатни и информационни материали пък са дадени 112 654 лв. Годишната издръжка на фондацията е 1,4 млн. лева.

Най-чувствителна е темата със заплатите. За шест месеца са похарчени 293 548 лева. Преди дни пловдивският административен съд постанови, че възнагражденията на изпълнителния директор Кирил Велчев и на артдиректорката Светлана Куюмджиева не могат да бъдат тайна, тъй като това са публични средства. Преди време общината отказа да ги оповести, в резултат на което репортери заведоха дело и го спечелиха. Тече 14-дневен срок, след който възнагражденията на двамата трябва да бъдат оповестени публично.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.