4 рецепти за маринована риба от Бялото Мите

https://mreja.bg/jalto/4-recepti-za-marinovana-riba-ot-byaloto-mite/66566 Mreja.bg
4 рецепти за маринована риба от Бялото Мите


Капитанът от риалитито “Игри на волята” препоръчва да се приготвят винаги с прясна риба

Капитанът от новото риалити на Нова тв “Игри на волята” Димитър Иванов, по-известен като Бялото Мите, е рибар от 12-годишен и знае най-добрите начини за приготвяне на риба. Той учи участниците в предаването как да ловят риба и да шият рибарски мрежи.

За “24 часа” той и съпругата му Валентина дадоха няколко рецепти за мариноване на морския улов.

В началото на есента се вади паламуд, затова Бялото Мите предлага 3 рецепти за тази вкусна риба, която рибарите определят като “легендата в риболова”.

“Лакерда” е местна рецепта от Ахтопол, родното място на капитана. Той предлага и една пролетна рецепта за мариноване на цаца - “Перла”. Тя също е местна. Важно е да се отбележи, че и четирите рецепти от домашния семеен тефтер се приготвят най-добре с прясна риба.

Капитанът не борави с пропорции и грамажи, затова рецептите се приготвят спрямо количеството риба, с което разполагаме.

“Перла” и “Лакерда” са за бърза консумация, като могат да издържат до 20 дни в хладилника. Вариант за по-дълго съхранение е да се сложат в пакети за по-дълго във фризер, но този вариант не е за препоръчване.

Другите две рецепти - “Класика” и “Ропотамо” се стерилизират в буркани.

“Ропотамо” е добър начин да се приготви мезе, като рецептата е правена навремето в завода “Славянка” в Бургас.

Продукти

цаца

морска сол

оцет

олио

Начин на приготвяне

Цацата се изчиства, като главата се реже и тялото леко се натиска, за да се изчисти карантията. Измива се добре на течаща вода. Осолява се за 2 часа в морска сол. Прясната риба няма нужда от вода, защото тя сама си пуска. Ако водата е много кървава, трябва да се смени след един час. След осоляването рибата се изцежда леко и се слага в разтвор от равни количества вода и оцет. Държи се в него отново за 2 часа. След това се изцежда идеално в гевгир.

Реди се в буркан и се залива с изстинало препържено олио. “Съветвам да е олио, защото има зехтини, които не влияят добре на рибата. В един момент дадеш много пари, а като го сложиш и после се чудиш как да ядеш рибата”, казва капитанът. 

Продукти

едри риби паламуд

олио

черен пипер

дафинов лист

Начин на приготвяне

Паламудът се нарязва на шайби с дебелина между 1-2 см. Изчиства се карантията и се накисва в саламура за 4 часа. Изцежда се и всяко парче се попива в кухненска хартия, за да се извлече останалата кръв.

Рибните шайби се редят в голям буркан. Запържва се олио и щом изстине, с него се залива рибата. В буркана се добавят няколко зърна черен пипер и дафинов лист. 

Продукти

паламуд

грах

кисели краставички

моркови

домати

дафинов лист

черен пипер за зърна

сол

олио

Начин на приготвяне

Рибата се нарязва на филета, като се обезкостява и почиства от карантията. Реди се в буркана с кожата надолу. Между филетата се нареждат грах, кисели краставички, моркови и домати на шайби. Във всеки буркан добавяме половин дафинов лист, 4-5 зърна черен пипер, една ч.л. сол и 30 мл олио.

Бурканите се варят два часа и половина, за да бъдат стерилизирани. 

Продукти

паламуд

лозови пръчки

домати

дафинов лист

черен пипер на зърна

Начин на приготвяне

Режем рибата на шайби и я почистваме от карантията. Измиваме я на течаща вода. След това я накисваме в солена вода за 2 часа. Саламурата се прави с толкова сол, че когато се потопи яйце, то да се подава съвсем леко над водата.

По дъното на тенджерата редим лозови пръчки, а върху тях рибата. Идеята е парчетата да не се допират до дъното на съда. На всеки ред риба се слага по два реда домати на шайби. Слагаме един дафинов лист и черния пипер.

На 10 риби добавяме по 2 ч.ч. олио.

Слагаме тенджерата да ври 3 часа на тих огън. Щом изстине, се реди в буркани.

С лъжица се събира горната част от получилия се в тенджерата сос и се слага в бурканите. След това стерилизираме бурканите за 15-20 мин.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.