3686 бягства от работа на депутатите – рекорд заради червения бойкот на НС

https://mreja.bg/jalto/3686-byagstva-ot-rabota-na-deputatite-rekord-zaradi-cherveniya-boykot-na-ns/76329 Mreja.bg
3686 бягства от работа на депутатите – рекорд заради червения бойкот на НС


Натрупаните неизвинени отсъствия са за 10 месеца на 2019 г. - от януари до ноември, но без ваканционния август

БСП първо напусна пленарната зала за 3 месеца, а сега глобяват червените за отсъствия

Своеобразен рекорд по неизвинени отсъствия за последните 5 г. поставиха през 2019 г. депутатите. Те имат 3686 бягства от работа само за 10 месеца - от януари до края на ноември (но без август, когато са във ваканция). Това става ясно от публикувани данни на сайта на парламента.

За сравнение - за година и половина от началото на мандата на 44-ото народно събрание през април 2017 г. до края на 2018 г., неизвинените са били 1033. Също толкова - 1037, са били и в 43-ото НС, чиито мандат беше 2 години и 3 месеца - от октомври 2014 г. до януари 2017 г.

Тази година депутатите имат 2858 отсъствия без извинение от пленарната зала, а останалите 828 са бягства от работата на комисиите. Основен виновник за големия брой отсъствия е БСП, която напусна пленарната зала. На 17 февруари соцлидерката Корнелия Нинова изкара депутатите си с решение на Националния съвет на партията и ги държа извън парламента 3 месеца и половина - до края на май, след евровота. Заради това заплатите им бяха орязани драстично. Според правилника на Народното събрание при 3 поредни отсъствия или общо 5 за месеца се удържат 2/3 от възнаграждението им. При сумарна заплата около 5000 лв. (с добавки за стаж, докторска титла, научна степен, шефски постове в НС и т.н.) на червените им оставаха грубо по около 1500 лева на месец.

Интересното е, че само половин година по-късно по предложение отново на Нинова в правилника на червената група бяха разписани санкции за отсъствия - 100 лв. за бягство от пленарната зала или комисия, 200 лв. за липса при поименна проверка. Така всеки соцдепутат, който не е на работа без сериозна причина, бива глобяван два пъти - веднъж от парламента и втори път от групата си.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.