"168 часа": Големите любови на Стоянка - как се омъжва с молби, закани и револвер в гърба

https://mreja.bg/jalto/168-chasa-golemite-lyubovi-na-stoyanka-kak-se-omazhva-s-molbi-zakani-i-revolver-v-garba/74964 Mreja.bg
"168 часа": Големите любови на Стоянка - как се омъжва с молби, закани и револвер в гърба


Оставя предсмъртно писмо, че ще се самоубие заради учителя си по старогръцки. Крие се с дни, но Блага Димитрова я “предава”

Роберт я отвежда в Прага, но не събира смелост да предложи брак и тя напук казва “да” на Грубешлиев

Загубата на Нейчо е най-непрежалимата за нея, не познава друг мъж след него

“Ще бъда номер едно! Да знаеш!”

Така се зарича Стоянка пред баща си, който изобщо не смятал, че дъщеря му има артистичен талант, колкото и безкрайно да я обичал. Той така и не доживява да види на сцената най-голямата фурия - обожаваната Г-жа Стихийно бедствие.

Когато като дете я питали защо така упорито иска да става артистка, тя отговаряла: “Защото искам хората да ми вярват! Каквото казвам, хората да ми вярват!”

Баща й Константин Мутафов, драматург в Народния театър, я предупреждава, че в тази професия трябва да си или номер едно, или изобщо да не се занимаваш. Неговият приятел - Кръстьо Сарафов (титаничният актьор, чието име носи НАТФИЗ), е този, който го убеждава, че момичето му има талант.

И то какъв - неудържим.

Стоянка идва трудно на този свят, заради което майка й се моли много на Дева Мария и я кръщава на светицата. По-късно на първия афиш с името на актрисата някой го обърква при изписването и за публиката тя остава завинаги Стоянка Мутафова. Голямата актриса приживе казва, че един ден ще се представи на Бог с името си - Стояна-Мария Легендата почина на 97 години. На 6 декември 2019 г. приключи нейният живот, изпълнен със смях, със сълзи и с бурни аплодисменти.

Необузданият характер на кралицата на българската комедия проличава от съвсем рано. Една от бабите й казвала за нея, че е “динкаля афара” (извън пътя).

Всяка щуротия превръща в паметен пърформанс. Всяка роля - в събитие. Любовите си също изживява така - лудо.

“Нямам проспани години. Нямам тихи любови.”

Още в гимназията, когато е на 17-18 г., се влюбва в учителя си по старогръцки г-н Милев. Криела от всички. Един ден той я извикал на дъската да пише неправилни глаголи. Стоянка ги знаела най-добре от всички, все пак майка й била учителка по латински и старогръцки, но имала много грозен почерк и нищо не й се разбирало. Учителят направил забележка, че не пише добре, а тя, естествено, не му остананала длъжна.

Набързо даскалът й завъртял двойката. Това ядосало Мутафова и след часа тя се качила на покрива на училището (Първа софийска девическа гимназия) и започнала да вие като сирена. Направила страхотно шоу уж на майтап, като извадила едно “гласище”...

Веднага след това я извикали при директора, който й намалил поведението. Тя обаче си имала план. Прибрала се и написала предсмъртно писмо, в което обяснила, че отива да се самоубие, и обвинява г-н Милев по старогръцки. После причакала своята съученичка Нина и се скрила у тях за няколко дни. Знаела, че майката на Нина изобщо няма да пита какво прави Стояна там. Родителите на Мутафова през това време се поболели, но тя не искала да се прибере у дома и това е. Затова Нина и Блага Димитрова, която също била в техния клас, я издали. Момичетата се уговорили с майката на Стояна - устроили й засада, за да я върнат вкъщи.

“Юда”, викала тя на Блага, а бъдещата поетеса й отвърнала, че може да я нарича както иска, но тя няма да гледа повече как измъчва родителите си.

Мутафов бил толкова радостен, като видял дъщеря си, че друго не го интересувало. Тя обаче заявила, че ще се върне на училище само ако г-н Милев й се извини писмено. Учителят се съгласил, но ако не показва на никого писмото му.

“Викам си, че аз затова го искам, бе! Влязох тържествено в клас, отворих писмото и го показах на другите ученици: “Ало, нали знаете да четете. Айде, заповядайте!” Ама каква съм била, викаха ми “бяс нечестиви”."

За тази случка е разказвала самата актриса в книгата “Смях и сълзи” на Милена Нейова.

След този случай Стоянка бързо разлюбва Милев, който години по-късно й пише, че ще се радва да получи билет за нейно представление. Мутафова така и не успява да му изпрати.

Във ВИТИЗ тя среща първата си голяма любов - Роберт Роснер. Мъж с богата култура, по когото въздишали всички момичета. Той избрал Стоянка. Тя имала сериозен респект от него, обожавала го. Двамата трябвало да крият връзката си, защото той бил с 25 години по-възрастен и бил неин преподавател.

Да, но баща й въпреки всичко разбрал. И един ден я попитал: “Верно ли ходиш с евреин, ма?”. А тя: “К'во като е евреин? Аз ги харесвам”.

Мутафов коментирал, че това действително е нищо, но все пак господинът бил доста възрастен за нея. Стоянка признала този факт, но била влюбена до уши и това е - точка.

Тайната им обич с Роберт обаче много й тежала. В един момент завистници правят така, че Роснер е принуден да напусне страната. Той обещава, че ще изтегли в Прага и своята любима. Преди да замине, двамата се разделят на улицата с думите: “Аз насам, ти натам! Не се обръщай. Каквото ни е писано, това ще стане!”

Съдбата в онзи момент още е благосклонна към тях. Роберт урежда стипендия за Мутафова да учи в Театралната академия в Прага, тя получава всички разрешителни и се качва на влака в един студен зимен ден. Пътува повече от седмица, накичена като елха с всичките си скъпоценности, а Роберт всеки ден я чака на гарата. Чак след седмица тя слиза на перона на крайната си спирка, но нейния мъж го няма. Същия ден той бил там, но му казали, че няма да пристигне влак, и си отишъл. Стоянка знаела само адреса на Лиляна Шопова, през която ставала връзката им, и като по чудо стигнала до нея.

Какво се случва с влюбените, защо Стоянка приема да се ожени за Грубешлиев и каква е любовта й с Нейчо, четете тук.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.