Мрежа

Извънредно: Турция изстрелва балистична ракета над Черно море

Южната ни съседка провежда секретни изпитания на ракета с малък обсег

0 536

Република Турция проведе тест на секретна балистична ракета над Черно море от мобилна платформа. Изстрелването е проведено вчера, като е било в близост до град Ризе, който се намира в източната част на черноморския регион на Турция.
Информацията е от анонимни източници, тъй като не са упълномощени да разгласяват подробности и са притеснени да разкрият самоличността си.
Изстрелването е извършено от Roketsan, които са турска компания в тази област. Това е в обхват на проекта на ракетната система Тайфун и Управление на отбранителната промишленост.
Ракетата е достигнала и поразила успешно зададената й цел, тя е прелетяла малко над 560 км когато е достигнала целта си в района на Синоп. Турските военни смятат това за успех, тъй като това подобрява възможностите на ракетата Бора, която има почти двойно по-малък обсег на действие.
В последните години Турция инвестира доста усилия в развиването на военната си индустрия, като успешно разработва боен дрон, малък мобилен танк и дори безпилотен изтребител.
Именно в усилията си за развитие на отбранителните способности, Турция през 2017-та закупи от Русия противоракетни комплекси С-400, което предизвика напрежение и конфликт между нея и ръководството на НАТО.
Източник: 24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 19 − 13 =