Мрежа

Изтребители предизвикваха политическа битка в Швейцария

0 0

Швейцарският парламент даде днес зелена светлина за закупуването на бойни самолети за 5,1 милиарда евро, но Социалистическата партия, която се противопоставя на този много скъпоструващ план, веднага предприе действия за свикване на референдум по въпроса, предаде Франс прес.

Обновяването на бойните самолети отдавна е щекотлива тема в швейцарската политика. През 2014 г. швейцарците отхвърлиха на референдум закупуването на 22 шведски самолета Грипен от компанията Сааб.

Въпреки този неуспех, правителството иска да обнови противовъздушната отбрана възможно най-бързо, като изтъква, че през 2030 г. ще изтече срокът на годност на американските многоцелеви изтребители тип Ф/А-18 „Ако не бъдат заменени навреме, след 2030 г., Швейцария няма да е в състояние да защитава въздушното си пространство“, изтъкват властите.

Що се отнася до леките изтребители Ф-5 Тайгър, които още са в експлоатация, те се използват от въздушната полиция „само денем и при добра видимост“, подчертава Берн.

За да намери изход от тази ситуация, правителството предложи да бъдат обновени средствата за защита на швейцарското въздушно пространство, като финансирането на това не трябва да надвишава сумата от 6 милиарда швейцарски франка, допълва БТА.

След няколкоседмични дискусии двете камари на швейцарския парламент, в които доминират центристки и десни партии, окончателно приеха днес пакета от 6 милиарда швейцарски франка, предложен от правителството. Социалистическата партия, според която тази сума е твърде голяма, веднага инициира референдум, изтъквайки, че „Швейцария няма нужда от луксозни изтребители“.

Според швейцарската политическа система швейцарците могат да се произнесат на по-късна дата за принципа на обновяване на въздушните сили, а именно дали да се придобият или не нови изтребители с цел замяна на сегашните бойни самолети. Ако гражданите дадат зелена светлина на властите, изборът на нови самолети ще зависи от правителството.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 31 − = 26