Мрежа

Главният прокурор Иван Гешев изпрати напомнящо писмо до депутатите от 47-то НС

Изрази подкрепа за внесените законодателни предложения за изменение и допълнение на НК

0 1 499

Главният прокурор изпрати писмо до 47-ото Народното събрание, в което напомня за направените от прокуратурата експертни предложения за изменения и допълнения на Наказателния кодекс, свързани с управлението на МПС след употреба на наркотични вещества и алкохол

В писмото се изразява подкрепа за внесените от депутати законодателни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс с цел усъвършенстване на правната уредба, свързана с престъпленията по транспорта и конкретно управлението на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и алкохол.
– Главният прокурор напомня на парламентаристите, че още през м. май 2020 г., предвид тревожния ръст на пътнотранспортните произшествия след употреба на алкохол и наркотици, в Народното събрание са внесени експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта.
Законодателните предложения включват:
увеличаване размера на наказанията за този вид деяния – да се предвиди от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено при управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда; при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества; при липса на необходимата правоспособност и при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч;
– Превозното средство да се отнема в полза на държавата при управление след употреба на алкохол (над 1,2 промила) или на наркотици.
– Същите предложения НЕ бяха разгледани както от 44-ото, така и от следващите Народни събрания.
– През юни 2022 г. Прокуратурата на Република България отново изпрати предложения за законови промени, обособени в 49 пункта, с цел подобряване на ефективността на наказателното правосъдие, в т.ч. предложения за изменения в областта на престъпленията по транспорта, свързани със завишаване на санкциите при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, с отнемане в определени случаи на превозното средство, както и за вземане на мерки с цел превенция.
– Ефективната превенция и противодействието на престъпленията по транспорта е възможно да бъде постигнато единствено при наличието на взаимодействие и синхрон между трите власти, при стриктно спазване на тяхната функционална компетентност и принципа на разделение на властите.
*****************************************************
Пълния текст на писмото на главния прокурор до Народното събрание: https://prb.bg/…/59248-glavniyat-prokuror-izprati-pismo-do…

Тук може да се запознаете и с конкретните предложение, както следва:
на 12.05.2020 година: https://prb.bg/…/42452-glavnijat-prokuror-sezira…
На 06.06.2022 година: https://prb.bg/…/58645-prokuraturata-izprati-v-parlamenta…
В линка https://fb.watch/eenI-BGQp-/ може да проследите предоставянето от главния прокурор Иван Гешев на експертните предложения на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова, направено в рамките на заседание на Пленума на ВСС на 07.07.2022 г.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 86 − = 85