Мрежа

Германският президент отхвърли критиките към плана си за конфликта в Украйна

0 322

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Тбилиси, отхвърли обвиненията, че предложеният от него механизъм за деблокиране на преговорите за уреждане на конфликта в Източна Украйна е повлиян от Русия, предаде ДПА.

Някои среди в Киев критикуват т. нар. формула Щайнмайер, която той бе предложил още докато беше външен министър на страната си. Тя предвижда заради организирането на местни избори да се предостави временен специален статут на източните региони, където Русия подкрепя сепаратистките сили, предава БТА.

Преговорите в Париж преди три години в т. нар. Нормандски формат навлязоха в задънена улица, каза днес Щайнмайер в грузинската столица. По думите му, макар че проектите, които е трябвало да бъдат реализирани според Минските споразумения от 2014 г., да са били ясно формулирани, необходимите стъпки за тази цел са се оказали „прекалено големи“ за двете страни.

Ето защо въпросната формула не е нищо повече от опит „големите стъпки, които никоя от страните не желае да направи, да бъдат превърнати в по-малки стъпки“, обясни Щайнмайер. По думите му е било предвидено впоследствие тези по-малки стъпки да бъдат договорени по същество, както и тяхната поредност.

Вчера няколко хиляди души демонстрираха в Киев срещу предоставянето на специален статут на Донбас. „Формулата Щайнмайер“предвижда организирането на местни избори в Донецка и Луганска област, като в деня на гласуването ще важи временен специален статут за двата региона. Ако Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа признае изборите за действителни, този статут ще залегне в украинската конституция.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 95 − = 89