Мрежа

Гаф на външното оценяване по математика за 10-и клас

Условията съдържали формули, в които липсвали скоби, което е създало хаотични решения при извършването на аритчетичните действия

0 9 845

Пореден гаф беляза националното външно оценяване по математика в 10. клас днес. То започна нормално в 9 часа. След като учениците работили известно време, в 9,44 часа директорите са били известени, че предоставените формули са сгрешени – в някои от тях липсвали скоби. На директорите е дадено е указание да се изтегли, разпечата и даде нов файл.

На запитване от училищата дали при това положение се удължава времето за работа на учениците и с колко, отговорът в 9,57 часа бил отрицателен.

Впоследствие обаче дошло второ указание – за начало на изпита да се счита второто раздаване на формулите.

Голяма част от учениците обаче вече били напуснали изпитните зали и по този начин може да се считат за ощетени. Гафът може да се окаже сериозен за ефективността на изпита, но той е без голямо значение, тъй като само проверява текущото знание на учениците.

Изпитът на десетокласниците е с продължителност 90 минути  и включва 17 задачи:

„15 са с избираем отговор, а 2 – с разширен свободен отговор“, обясняват от министерството.

Максималният брой точки на изпита  е 100.

На 52 000 десетокласници се явяват на изпита днес.

С резултата в десети клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап, информират от Министерството на образованието.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 81 = 82