Мрежа

Фандъкова: Ако районните кметове дойдат с готов проект, веднага го залагаме за строителство

0 1

Обръщам внимание колко е важно районните кметове да работят, а не само да мрънкат и да се оплакват. Чувам как щели да ме „притискат“. Аз нямам нужна от натиск, ако кметът си е свършил работата.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверка по изграждането на нова сграда за разширение към 64 Основно училище „Цар Симеон Велики“,, предаде „Фокус“.

„Ако дойдат с готов проект, веднага го залагаме за строителство“, допълни тя. На журналистически въпрос за въвеждането на задължителна детска градина за 4-годишните деца, Фандъкова отговори, че в програмата на ГЕРБ още, когато е била министър на образованието е заложила такава политика.

„Радвам се, че всички разбраха, че това означава държавата да финансира тази предучилищна възраст. Това е важно за подготовката на децата за 1 клас, така че това е сериозна национална политика“, заяви тя.

Относно видеонаблюдението, Фандъкова е категорична, че то е ефективно и системата за видеонаблюдение се разширява. По думите ѝ, това е превенция срещу различни посегателства и престъпления и помага на полицията да си свърши работа, ако има такова. „Ще дам информация за всички имена на хората от стария ми екип, с който продължавам да работя и на тези, с които обновявам екипа, така както поех ангажимента в предизборната кампания“, коментира Фандъкова за новия екип, с който ще работи.

Една от важните задачи на Столична община беше и остава да направим така, че да няма училище без физкултурен салон.

На път сме да реализираме този приоритет, заедно със строителството на нови училищни сгради.

„Цялостното строителство на нова училищна сграда в кв. „Симеоново“ е на своя финал. Очаква се на 5 декември да приключи, както е по договор и след това сградата да бъде въведена в експлоатация. С нетърпение се очаква от директора на училището, както и от учителите и децата. Досега те са карали часовете по физкултура в класните стаи. Сградата е модерна и с всички мерки за енергийна ефективност“, обясни Фандъкова.

Тя допълни, че в училището има 311 деца, които ще могат да минат в една смяна – нещо, което са заложили в програмата, за да не се налага децата да стават в 5.00 часа за училище.

По думите ѝ за нея образованието е най-важният приоритет. „Около 20 млн. лв. средно на година инвестираме в строителството на нови сгради за детски градини и училища. Искам да поздравя правителството за вече заложената програма от 70 млн. лв. в проекта за бюджет за следващата година, от който ще се възползваме веднага. В момента се строят 10 нови детски градини и са заложени още 8 за година“, каза още Фандъкова.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 6 = 15