Мрежа

Еврото идва от 2024 г.?

1 2 676

„Безпрецедентна“ е думата на 2020 година, според управителя на Българската народна банка Димитър Радев.  Бях изненадан от ковид, но не бях изненадан от влизането ни в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз, каза Радев в предаването „Годината“ на „Дарик“. 

Той коментира и отражението на коронавируса, което, според него, е върху по-високите държавни разходи и по-големия държавен дефицит. Тези, които работиха в сферата на услугите понесоха големи загуби, каза шефът на БНБ.

По думите му, мерките, които бяха въведени още през месец март – за над 9 милиарда лева, са предприети именно, за да може банките да посрещнат рисковете и през 2021-ва. А една от задачите е била да не се намалява капацитетът на банковия сектор да отпуска кредити. Само преди 2 месеца не очаквахме втората вълна на коронавируса, посочи Димитър Радев.

Той обяви, че банковият сектор е добре подготвен. Ако се погледнат данните, ще се види, че нещата не са много по-зле от преди началото на кризата. 

Има две основни групи от мерки, които се следват, както глобално, така и у нас.  Едната група мерки е за по-високи фискални разходи, като тези мерки се провеждат се от страна на правителствата. Втората група мерки е свръзана със стимулиращата парична политика, като тези мерки се провеждат от централните банки.

Първи януари 2024-та е датата, на която най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро, прогнозира управителят на БНБ Димитър Радев.

По думите му, влизането на страната ни в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските. А прогнозата му за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива.

Депозитите растат, увеличени са с над 5 милиарда в сравнение в миналата година,  обяви шефът на БНБ.

Димитър Радев отбеляза, че мораториумът върху плащанията не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно. 

Гуверньорът на БНБ гледа с оптимизъм към следващата година. Думата му за 2021 е “обещаваща”. 

Източник: https:novini.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 7 + 3 =