Мрежа

Eurostat с добра икономическа новина за България и пандемията

0 215

Един от бизнес секторите у нас не претърпя срив, въпреки пандемията

Пандемията удари повечето сектори у нас, без един. Той се размина с минимални загуби. Кризата, причинена от коронавируса, почти не се усети е един сектор у нас. Строителният бранш се размина без тежки сътресения от пандемията. Поне това показват данните на Eurostat за България за април месец тази година.

Според тях, отбелязаният спад в строителството е едва 0.7% през април спрямо месец март.

На годишна база спадът е в по-голяма стойност. Данните от проучването сочат, че той е в размер на 15%. Но за сметка на това се доближава до средното ниво за ЕС, което възлиза на 24%.

През месец април тази година е отчетен спад в строителството във всички европейски страни, за които се води статистика.

Резултатите показват интересна тенденция за страната ни – тя е една от малкото държави в ЕС, при които отчетеният месечен спад на строителството е под 1%.

Строителната продукция е с по-добри показатели единствено в Швеция. Там тя се е свила с по-малки темпове – едва 0.3% през април спрямо март 2020 година.

На месечна база за втори пореден месец Франция  отчита най-висок спад в строителството – 32.6%.

След нея в класацията се нареждат Испания – 26.3% и Словакия – 10%.

Франция е лидер в класацията на спад в строителството и на годишна база – 60.6%. След нея се нареждат Белгия (39%) и Испания (32.6%).

 Евростат отчита повишение на строителната активност в три страни –  Румъния (12.2%), Германия (0.9%) и Финландия (0.8%), пише БЛИЦ.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 3