Мрежа

Ето какво оръжие България ще изпрати на Украйна

Вече е ясен списъкът, но той е класифицирана информация

0 750

Вече има яснота за списъка с оръжието, което България ще изпрати на Украйна след решението на Народното събрание. Тогава парламентът остави едномесечен срок, в който Военното министерство да изготви списък с възможното оръжие и оборудване, с което може да се подпомогне украинската армия.

Към момента той представлява класифицирана информация и няма обществен достъп до него. С решение на Министерски съвет и Народното събрание може да бъде одобрен и да се пристъпи към изпращане на военната помощ.

Известен военен експерт заяви, че вече има практика за споразумения за военна помощ при формирането на военната формация за сигурност в Афганистан. По споразумението вече са изпратени стотици тонове въоръжение, оборудване, припаси, леко стрелково оръжие, минохвъргачки и подобни.

Според него тази практика до момента е реализирана единствено с решение на военното ведомство, без да е ратифицирано от Парламента или Правителството.

Той допълва, че Военното министерство е имало яснота каква военна помощ може да бъде изпратена на ВСУ, но към онзи момент е действала нормативната уредба единствено за военно-техническа помощ, която включваше ремонт на пострадала техника в нашите военни заводи.

Вероятно военната пратка ще бъде изпратена до Украйна с няколко от големите американски военно-транспортни самолети Боинг С-17.

Източник: dir.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 69 + = 75