Мрежа

ЕС засега не обещава на Турция още средства за бежанците

0 322

Европейската комисия потвърди днес, че при разговорите на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос в Анкара днес и вчера турската страна е поставила въпроса за осигуряването на още средства за сирийските бежанци.

Говорител на ЕК уточни, че Аврамопулос е насочил вниманието към изплащането на договорените в споразумението между ЕС и Турция шест милиарда евро до края на годината. През септември ЕК съобщи, че вече 5,6 милиарда евро са били насочени към турската страна и предстои отпускането на останалите 400 милиона евро, информира БТА.

Стремежът на ЕС е до края на годината да бъде осигурена цялата сума по споразумението, посочи говорителят. Той добави, че за миграционните проекти, финансирани досега от ЕС в Турция, подкрепата ще продължи още пет години.

Турция прояви много съпричастност и щедрост в последните години, заяви говорителят. Той допълни, че турските министри са поставили въпроса за по-нататъшни нужди, свързани с миграцията. Ясно е, че споразумението покрива основни нужди, които скоро няма да отпаднат, затова ще продължим да имаме грижата, добави говорителят.

Преди месец комисията съобщи какво е постигнато от 2016 г. насам по споразумението между ЕС и Анкара за прекратяване на потока мигранти през Турция към Европа. Според данните ЕС е осигурил на Турция почти цялата договорена по споразумението сума и е върнал на турската страна 2496 мигранти. Същевременно Турция е изпратила към ЕС 23 000 сирийски бежанци. По силата на споразумението се предвиждаше ЕС да върне на Турция толкова незаконни мигранти, колкото сирийски бежанци приеме от турските лагери. 

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 27 = 30