Мрежа

ЕС реши: Окончателно без дизелови и бензинови двигатели

Забраната се планува да влезе в сила от 2035-та година

0 643

Вчера законодателният орган на ЕС реши тотално да бъде спряна продажбата на бензинови и дизелови ДВГ. Това е повратно в автомобилната индустрия, която плавно трябва да се преориентира към разработка, производство и продажба на електромобили.

Решението бе взето от ЕП, който в момента се председателства от холандец Ян Хуитема.

Текстът на закона от ЕП задължава всички произведени автомобили след 2035-та година да бъдат с нулеви вредни емисии. Това противоречиво решение е част от мерките на ЕС и Зелената сделка в опит да бъдат намалени вредните емисии и да се опази природата.

Новите норми предвиждат и междинен праг, който влиза в сила през 2030-та година, когато CO2 трябва да бъдат намалени с 1/2 в сравнение с количествата от 2021-ва година.

Министърът на промишлеността на Чехия сподели, че Европа е поела по пътя на мобилност с нулеви емисии.

Дали Старият континент ще поеме по този път или решението ще бъде ревизирано в последствие предстои да разберем. Според критиците на идеята, производството на електрическите автомобили, и на техните батерии не е по-екологичен процес в сравнение с конвенционалните ДВГ. Според тях единственият принос им е по-малко вредни емисии в градовете, но за сметка на това те са се пренесели на друго място.

Източник: lupa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 5 + 5 =