Мрежа

Доц. д-р Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет на Софийския университет

0 108

Доц. д-р Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и тя е избрана на състояло се Общо събрание. Това съобщи пресцентърът на висшето училище, цитиран от БТА.

Кандидатурите за поста са били две – на проф. д-р Александър Николов, и на доц. д-р Мира Маркова. На балотаж доц. Маркова е избрана с 40 на 36 гласа.

Доц. Мира Маркова работи в СУ от 2003 г. след конкурс в катедрата „Етнология“ на Историческия факултет. Заема последователно длъжностите старши асистент и главен асистент, а от 2011 г. е доцент. Работи по темите за етнологията на града, славянската етнология, локалните култури, религиозните култове и паметта. Има издадени две монографии и 17 студии, както и над 40 други научни публикации.

Доц. Маркова преподава курсовете „Етнология на града“, „Славянска етнология“, „Българска етнология“, „Локалните градски култури“, „Регионални традиции и музейна мрежа“, „Столичният град на Балканите: модернизация и европейски тенденции“, „Култура и идентичност“, „Вяра, обред и локални традиции“. Доц. Маркова има редица научни специализации в престижни университети и институции в чужбина. Участва в повече от 30 теренни експедиции не само в България, но и в Гърция, Хърватия, Полша, Украйна. Работи и с българската диаспора на полуостров Крим през 2009 г.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 24 + = 26