Мрежа

Дечо Дечев: Потвърждавам, че 50 млн. лв са влезли допълнително в системата на здравеопазването, те гарантират заплата от 950 лв., но средна

0 536

„До няколко дни ще получим отчетите на болниците и ще разберем какви са увеличенията на заплатите. Промените от юли месец се отчитат през август и идват с отчетите през септември. Трябва да се има обаче предвид, че летните месеци са слаби откъм обем дейност. Няма отчитане като това в месеците от октомври до март.“ Това коментира здравният министър Кирил Ананиев след спешна среща при премиера Бойко Борисов. На нея присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов, шефът на здравната каса Дечо Дечев и представителя на БСК в надзора на касата проф. Григор Димитров. Премиерът ги събра, за да разбере каква е ситуацията около скандала с отпуснатите 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри, които от март протестират с искане за това.

Мога да потвърдя че 50 млн. лв са влезли допълнително в системата на здравеопазването. С тях бе гласувано увеличение на над 120 клинични пътеки. Направените изчисления показах, че това гарантира постигне на 950 лв. заплата за медицинските сестри, но средна, коментира ситуацията шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Основната заплата от 950 лв., за която от март протестират медицинските сестри, е договорен в Колективния трудов договор.

„Стойностите в КТД са целеви. Не е закон и не е задължително веднага след подписването да се постигнат“, обясни Ананиев.

Системата е такава, че болниците трябва да заработят увеличението си. В болниците, в които не са постигнати 950 лв., няма дейност, допълни той.

„Не може сестра в спешен кабинет да взима толкова, колкото тази във вътрешен кабинет“, каза още Ананиев.

„Тези 50 млн. лв. от Министерски съвет няма законен начин да стигнат до болниците. Средствата от републиканския бюджет не могат да ги получат, защото са търговски дружества и може да бъдат финансирани само по Наредба 3.

Такава е системата, че заплащането се формира на база изработена дейност. Затова в малките населени места, където няма хора, има проблем с финансирането“, обясни Григор Димитров. Такова е положението и с общинските болници, затова ще се обмислят мерки те да се финансират по друг начин, допълни той.

„Искам да се разбере, че автоматично с внасянето на 50 млн. лв. заплатите на всички не могат да се оправят. Действията ни бяха насочени към допълнително финансиране на определени дейности. От там нататък разпределението им зависи от директорите“, каза още Димитров.

„Отпуснати са общо 86 млн. лв. и те ще влязат в системата до края на годината. От там нататък зависи от вътрешните правила и методиката как парите ще бъдат разпределени“, Ананиев.

Според Григор Димитров обаче, при сегашната система на здравеопазване, колкото и пари да се наливат, няма да се постигне ефект.

„Единственият начин е колкото се може е по-бързо да преразгледаме системата и да вземем радикални мерки за промяната й, тъй като тя е неефективна“, коментира той.

„Ресурсът, който предвиждаме за болниците за следващата година е значително по-голям от сегашния. Този ресурс няма да мине през обем, а през нови цени, които ще отразяват и разходите за труд. От там нататък трябва да оставим в ръцете на мениджърите разпределението на заплатите. Аз не мога да им кажа да дават една и съща заплата на сестра, работеща в интензивно отделение и в кабинет“, каза накрая Ананиев.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 83 − = 76