Мрежа

Дания оттегли политическите възражения по проекта за „Северен поток-2“

0 429

Дания оттегли политическите си възражения относно полагането на газопровода „Северен поток-2″ в Изключителната си икономическа зона (ИИЗ), съобщава ексклузивно руският вестник „Известия“. Одобрението на строителството се забавя на административно ниво, съобщиха за изданието източници, запознати със ситуацията около газопровода, предава „Фокус“.

„Северен поток-2“ предизвика множество опасения от политически характер. Балтийските страни, Полша и САЩ предупредиха Европейския съюз за опасна зависимост от руския газ. Политическият фактор изигра значителна роля в позицията на Дания, през чиито териториални води трябваше да премине газопроводът.

В началото на лятото бившият канцлер на Германия и председател на Съвета на директорите на компанията Nord Stream 2 AG Герхард Шрьодер открито заяви, че изграждането на газопровода се бави поради натиска на САЩ върху Копенхаген. Така Дания се превърна в единствената страна, която не е дала разрешение за полагането на тръбите за „Северен поток-2“. Тръбопроводът обаче вече е готов на 80% и строителството върви по график. В същото време Копенхаген вече няма политически възражения.

Експертите изтъкват екологичните съображения, както и спирането на производството в най-голямото находище в Дания като допълнителен аргумент в полза на одобрението за дейностите на Nord Stream 2. Последното принуди страната да се замисли за доставки на норвежки или руски природен газ.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 58 + = 68