Мрежа

Д-р Невян Митев разкри как е живял българинът под османско иго!

0 429

Българският бит по време на османското владичество е имал своите отличителни белези!

Любителите на историята и археологията имат възможност да се полюбуват на изложбата в Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна, която разказва как е живял българинът под османско иго. Периодът, който се обхваща, е почти цялото османско владичество (15-19 век).

В експозицията могат да се видят различни артефакти, монети, оръжия, украшения и други предмети, използвани от българите по онова време, разкри директорът на музея д-р Невян Митев.

По думите му 15 век, от който започва изложбата, е съдбоносен за българите. Решителна се оказва битката край Варна през 1444 г., след която антиосманската съпротива е преустановена за години напред.

От падането на България под османска власт до битката край Варна е имало непрекъснати сблъсъци. Българите са били подложени на какви ли не репресии. Това са едни близо 50 години, в които българският народ се опитва всячески да се освободи от турците, посочва д-р Митев.

Един от най-ценните експонати, които могат да се видят в музея „Владислав Варненчик“ в момента, е акчето (дребна сребърна монета) на султан Мустафа I, която е от неговото първо управление през 1617 – 1618 г. Други интересни предмети са дирхема на султан Мурад III (1574 – 1595), отсечен в Алепо, както и сребърният полски денар на крал Ян I Олбрахт (1492 – 1501).

Въоръжението по време на османското владичество винаги е представлявало интерес за всички хора, интересуващи се от история. Особено интересни са оръжията от края на този период.

„В изложбата посетителите на музея могат да видят пет ятагана, като върху три от тях са изписани години (1816, 1874 и 1876). Също така може да се види щик от 1796 г.“, разкрива д-р Митев.

Правят впечатление още теглилка от 19 век, както и два пръстена. Върху единия пише „Първенецът на махалата раб Божий Хасан“, а другият е сребърен и върху него има надпис „Раб божий Ибрахим“.

Изложбата стартира на 13 май и ще приключи на 4 август тази година. Повечето от предметите са намерени край Варна.

„Ще се радваме, ако не само варненци, но и хора от цялата страна проявят интерес към експозицията, тъй като българинът се е съхранил, освен заради езика и религията си, и заради своя бит и култура“, посочва директорът на музея д-р Митев.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 52 + = 62