Мрежа

БНР вероятно с нов генерален директор на 11 януари (Обзор)

0 0

На 11 януари 2020 г. БНР може би ще има нов генерален директор, след като днес четирима членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) поискаха оставката на сегашния след 15-минутно заседание.

“Няма да я дам”, каза Светослав Костов буквално минути по-късно пред “24 часа”.

Ако все пак не размисли през следващата седмица, в която СЕМ ще чака официалния му отговор, съветът ще започне процедура по предсрочното му отстраняване само 88 дни след избора и назначаването му.

Защо Костов

трябва да си

ходи?

Според СЕМ той е нарушил правото всяко мнение да бъде изразявано свободно в медийните услуги – това е чл. 11, ал. 1 от медийния закон.

И още – “става въпрос за груби нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) – безпрецедентното спиране на сигнала на програма “Хоризонт” без каквато и да е техническа причина, и то в цялата страна”, каза Ивелина Димитрова от СЕМ днес.

Точно при груби или системни нарушения медийният закон предвижда прекратяване на мандата на генералния директор на БНР.

На заседанието на СЕМ днес София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова и Галина Георгиева призоваха шефа на общественото радио да поеме своята отговорност и предсрочно да прекрати мандата си. Петият член на съвета – Бетина Жотева, е в отпуск и не присъства.

“Отговор от генералния директор за спирането на “Хоризонт” нямаме. Всъщност го дадоха журналистите от “Хоризонт” и БНР – спирането на сигнала е вследствие на един акт за ограничаване на свободата на словото, на журналистическата независимост и правото на информация и свободно изразяване, които са допълнителни груби нарушения на ЗРТ”, обясни Ивелина Димитрова. По думите ѝ е важно дали ръководството на БНР е извършило тези действия под натиск, или като собствени решения. “Това ще каже прокуратурата, ние няма как да кажем кой е осъществил натиска и дали е имало заплахи.”

Тя обясни, че ръководството носи отговорност за всичко, което се случва в БНР, както и за действията на подчинените. Според нея има нарушение и на конституционни права – правото на информираност и правото на свободно изразяване на мнение.

Макар и на прага на предизборна кампания, и четиримата членове на СЕМ бяха единодушни, че генералният директор трябва да поеме отговорност за кризата, в която се намира БНР, и да подаде оставка. “Доверието на СЕМ в ръководството на общественото радио е загубено. По-лошото е, че е загубено доверието на работещите в БНР в неговото ръководство”, каза председателят на СЕМ София Владимирова.

Тя даде и едноседмичен срок да се случи това – до 4 октомври, петък. Ако дотогава Светослав Костов не подаде оставка, в седмицата от 7 до 11 октомври ще бъде внесен проект на решение за разглеждане на предсрочното прекратяване на мандата му.

Какво се случва

следващата

седмица?

На свое заседание СЕМ ще обсъди и ще гласува за предсрочното прекратяване на мандата – трябва да присъстват минимум трима от членовете му.

Стигне ли се до това, мандатът се приема за прекратен и следват процедурата за избор на изпълняващ длъжността генерален директор и конкурс за нов шеф.

Според медийния закон временният началник може да е на високия пост до 3 месеца, през които СЕМ трябва да организира конкурса за генерален директор.

Ако Светослав Костов подаде оставка до петък, процедурата е същата. Тогава членовете на СЕМ трябва да се съберат, за да я приемат, и пак следват избор на и.д. и конкурс за генерален директор.

Как се стигна

дотук?

До апела за оставка се стигна, след като на 13 септември излъчването на програма “Хоризонт” спря за 5 часа. Ден по-рано от ефир бе свалена журналистката Силвия Великова, като ѝ бе отнет и ресорът. Тя отразява съдебната система у нас. Междувременно в ефира на общественото радио започна все по-често да звучи песента “Лет ит би” – символ на недоволството от управлението в БНР през годините.

Часове след спирането на “Хоризонт” на 13 септември главният прокурор Сотир Цацаров разпореди ДАНС, Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ да проверят защо радиото замлъкна. Проверката беше извършена под прякото ръководство на зам. главния прокурор Иван Гешев.

На 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до спирането на “Хоризонт”, но не успя да посочи кой е виновен за това.

Два дни по-късно прокуратурата обяви, че техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването.

На 19 септември редколегията на БНР съобщи пред СЕМ за оказван натиск върху тях, както и за нарушената им редакционна независимост. Тогава съветът определи спирането на “Хоризонт” като безпрецедентен акт, с който се нарушава както основният принцип за гарантиране правото на информация, така и лицензът за радиодейност. Затова наказа БНР с две глоби и сезира прокуратурата за заплахите и упражнената цензура върху служители на БНР.

“Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си”, обясни самият Светослав Костов в отворено писмо до медиите в началото на седмицата.

НС прати Сметната палата в радиото, ще променя и закона

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Сметната палата да провери финансовото управление на БНР, реши днес Народното събрание със 116 гласа “за”, без “против” и с един “въздържал се” по предложение на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, Александър Ненков и Красимир Ципов. Одитът за съответствие при финансовото управление на БНР ще обхване периода 1 януари 2017 г. – 30 септември тази година.

Ревизията започва от 1 октомври, до края на януари докладът на Сметната палата трябва да е готов.

“Проблемът е, че радиото е натрупало 4 милиона дефицит, БНТ – 40 милиона. Целта е след това да променим Закона за радиото и телевизията, защото там има структурен проблем”, обясни Тома Биков от ГЕРБ, който бе избран за председател на временна парламентарна комисия, която ще проверява спирането на излъчването на БНР на 13 септември.

“Няма нужда от този закон – той и сега не се изпълнява. За всяка медия трябва да има отделен, който да определя правилата, а не с един да се избират директори, а с друг да се дава финансиране. СЕМ невинаги изпълнява ролята си на независим регулатор”, отбеляза Милко Недялков от БСП.

Одита на Сметната палата в радиото поиска премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна точно преди седмица.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 24 − = 16