Мрежа

“Българската Коледа” помага на малкия Митко да порасне като връстниците си

0 750

6-годишното момче от Варна вече е с 3 см по-високо и радва родителите си

“Само веднъж са го обидили. Някое от децата му казало “малък човек” на детската площадка пред блока”, казва Живка Колева, майката на 6-годишния Димитър от Варна. “Той ме попита защо е така. Успокоих го, но повече не сме говорили по темата за забавения растеж със сина ми”, добавя младата жена.

Когато Димитър се родил и започнал да расте, майка му не забелязала, че има проблем.

“Аз съм дребна, майка ми е миниатюрна, баща ми е по-скоро среден на ръст”, разказва тя за рода си от добричкото с. Карапелит. Бащата Милен Димитров, който е мебелист по професия, също смятал, че всичко със сина му е наред.  

“Когато бе на 4 г., беше 104 см и аз започнах да се притеснявам. Споделих с колежки и те ме посъветваха да се обърна към проф. Виолета Йотова от болница “Св. Марина”, за което съм страшно благодарна. Кандидатствахме за помощ от “Българската Коледа” и ни осигуриха хормон на растежа преди 3 месеца.

Сега, след първото лечение, Митко е пораснал с цели 3 см и е качил 1 кг. Отново чакаме да ни одобрят, защото за този срок трябват 3000 лева, което за година е 12 000 лева. Тази сума е непосилна за нас. На квартира сме с мъжа ми, и двамата работим, но не можем да си позволим тези пари. Подобно лечение не се поема от здравната каса”, казва още Колева.

Когато Митко е на 4 г., Живка започва да се съмнява, че нещо не е наред с растежа на детето . Тя наистина е дребна, но пък бащата е дори висок.

Няма нищо, дребен си, успокоявал той сина си. Същото казвали и бабата, и дядото. В един момент обаче Митко все пак попитал: “Мамо, защо не раста?”, въпреки че в детската градина никой не му намеквал за дребния ръст.

“Тази година отидохме при проф. Йотова с всички документи и тя направи пълни изследвания на сина ми. Споделих , че детето видимо изостава в развитието си, тъй като на 4 г. беше едва 104 см.

Направиха изследвания по 12 показателя, плюс скенер и рентген на ръката и се установи, че по костна структура Митко изостава с 3 г. в развитието си от неговите връстници. Че е спрял да расте на година и половина. Отначало мъжът ми беше скептичен за ефекта от лечението, но след като всяка вечер биех инжекции, и той се обнадежди.Проф. Йотова каза, че наваксването за всяко дете е индивидуално”, добавя Колева.  

Майката се съмнява, че причината за проблема са многото антибиотици, които Митко е погълнал заедно с лекарства за понижаване на температурата, които е вземал като болен на годинка.“Не съм го чела никъде, но иначе нямам обяснение за спирането на растежа му”, съмнява се Живка.

Димитър обича да ходи на танци, да гледа бокс, но той и баща му не са се сещали, че Меси е имал същия проблем и че това не му пречи да е гениален футболист.

“Чух за Меси, но не съм му казвала за това”, признава Колева.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 72 + = 79