Мрежа

Акад. Петрунов разтърси с ужасяваща прогноза!

0 1 178

Страшни разкрития направи акад. Петрунов!

„Положението е сериозно, тревожен съм. Опасявам се да не надминем Швеция и да не бъдем оставени на естествен подбор“. Това заяви академик Богдан Петрунов, който е имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 Думите му са от днес – денят с нечуван до момента рекорд на новозаразени в България. Броят им е 240 за 24 часа, като най-много са в София – 71 , следвана от Пловдив с 21 заразени. 

Акад. Петрунов коментира, че не вижда как би могла да се спре заразата и нарастването на случаите. Убеден е, че мерките са се разхлабили твърде рано, а е трябвало да останат поне още месец или два.

„Няма да се лъжем – бумът на Ковид-19 у нас се дължи на отварявето на стадиони, барове, молове и дискотеки. Купища хора на едно място, без да се спазват никакви предпазни мерки. Е, това е резултатът“, коментира акад. Петрунов.

Той заяви, че трябва да се намери баланс между здравето на хората и икономиката, но на този етап трябва да се ограничат рязко масовите събирания.

„Важно е да носим маски, да има дезинфекция, дистанция, миене на ръце. Важно е да приемаме добавки като витамини и минерали – и то, когато сме здрави, без да чакаме да се разболеем. Така подсилваме естествения си имунитет“, обясни академикът.

Той разкри също, че до момента е доказано категорично как Ковид-19 се предава по въздушно-капков път и се задържа до 2-3 часа във въздуха. До цели 2-3 дни пък може да оцелее върху метал, пластмаса или целулоза.

Източник: БНР 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 85 + = 89