Мрежа

30 години от първия митинг след падането на Живков!

0 322

Събуждането на “спящия човек” – така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София

Тридесет години от първия митинг!

Митингите в първите месеци след оставката на Живков са като километрични камъни в събуждането на “спящия човек”. Така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София.

Първият митинг – 18 ноември 1989 г.

Вторият – 10 декември 1989 г.

Третият – 14 януари 1990 г.

Първият създаде модела – политически речи съобщаващи общите актуални пароли; демонстрация и укрепване на единството; множеството огласява лозунгите, до които е стигнало.

На първия – най-общи демократични формули, на третия – резолюция за преговорите на кръглата маса с БКП…

Ще споделя свое преживяване. Още при замислянето за създаване на Клуба 1988 пред мен изсрасна държавата. Имах едва ли не усещане за физически обект. Гигантска мудна машина с огромен маховик. Нито спира, нито тръгва изведнъж. Валяци, зъбчатки, щампи, преси, пещи, леярни, релси, котли, бутала – бучи, трака, мели, сече, претопява, излива… Държава!

Мисля, че не само аз имах подобно усещане. Приеманите документи – на митинги и на разни срещи, бяха отправени и съобразени с външната реалност – държавата и условията, в които тя функционира. Рядко и временно се появяваха изблици на желания и фантазия. Господстваше на равнището на инстинкта разбирането, че и най-радикалната реформа трябва да е съобразена с реалността.

За съжаление, това продължи до лятото на 1991 година.

(От фейсбук)

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 31 + = 36