Мрежа

24 банки бягат от Великобритания, съпартийци напускат Борис Джонсън (Обзор)

0 0

24 банки бягат от Великобритания след Брекзит, съобщи ръководителят на Надзорния съвет на Европейската централна банка Андреа Енрия. С преместването си финансовите институции ще изтеглят от страната активи на стойност един трилион и триста милиарда евро. Седем от банките ще бъдат директно под надзора на ЕЦБ, а останалите 17 – на централните банки в държавите от еврозоната, в които изберат да се преместят.

Новината от ЕЦБ идва само ден след спорното решение на британския премиер да спре работата на парламента като удължи ваканцията на депутатите дотолкова, че те да нямат време да спрат плана му за Брекзит без сделка. Заседанията ще бъдат възстановени на 14 октомври, едва две седмици преди 31 октомври, когато е крайният срок за Брекзит.

Откритата онлайн петиция срещу решението събра 1,1 млн. подписа. Според британските закони всяка подписка, подкрепена от поне 100 хиляди души, трябва да бъде дебатирана в парламента.

Хиляди протестираха в Лондон, Манчестър, Единбург и други големи градове. Пред парламента в Лондон недоволни британци скандираха “Спрете държавния преврат!”.

Заради конфликта около Брекзит Борис Джонсън загуби едно от големите имена в партията си. Лидерката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън подаде оставка след 8 години на поста.

Примерът ѝ бе последван от високопоставен представител на Камарата на лордовете. Джордж Йънг, отговорник за дисциплината на парламентарната група на торите, заяви, че действията на Джонсън “засилват мнението, че правилтеството няма подкрепата на парламента в този критичен момент”.

Независимо от вълната от критики президентът на САЩ похвали Джонсън. “Борис е точно това, което Великобритания чакаше, и ще докаже, че е велик човек. Обичам Великобритания”, написа Доналд Тръмп в туитър. Американският лидер изтъкна, че ще е доста трудно за лидера на опозицията Джереми Корбин да организира вот на недоверие.

Хю Грант: Разкарай се, гумена играчка

Хю Грант избухна срещу Борис Джонсън с гневна публикация в туитър. “Няма да прецакаш бъдещето на децата ми. Няма да унищожаваш свободите, за които дядо ми воюва в две световни войни, за да ги защити. Разкарай се, твърде промотирана гумена играчка за баня. Великобритания е разбунтувана заради теб и твоята малка банда мастурбиращи префекти”, пише актьорът.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.