• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Медици: COVID-19 ще създаде сериозни проблеми през есента

Юли 19
14:54 2020
A+ A-
15375 прегледа

Той е на мнение, че средствата за борбата с пандемията не е редно да идват от Здравната каса

Медици прогнозират, че COVID-19 ще създаде сериозни проблеми през есента.

 

Коронавирус пандемията продължава вече месеци наред. За първи път светът регистрира 1 млн. заразени само за 100 часа. У нас през изминалата седмица броят им рядко падаше под 200. 

 

"Безспорно колкото повече тестове се правят, толкова вероятността повече хора да дадат положителни проби е по-голяма. Това обаче не е единственият показател, имайки предвид, че се тестват предимно хора с някакви оплаквания или такива, които са били в пряк контакт със заболели, т.е. тества се група с повишен риск".  Това заяви в ефира на Нова тв председателят на Националното сдружение на личните лекари доц. д-р Любомир Киров.

 

"В момента режимът е почти свободен. Нямаме нито бум, нито пик. Имаме покачване и спадане. Не трябва да се крием. Твърдеше се, че през лятото вирусът ще намалее, но това не се случи, което го прави по-различен от останалите. Това може да ни доведе до извода, че тази инфекция ще поддържа някакви нива. Проблемът наесен ще е как да различим хората с COVID-19 и тези с грип. Вероятно ще има случаи на инфектиран и с двата", посочи той.

 

Д-р Киров е категоричен, че термини като пик, спад  и други подобни не бива да бъдат използвани, тъй като това е нормален ход на епидемията. 

Според него не бива да се сравняват и ситуациите в отделните държави. 

 

"Твърде са различни спецификите. В САЩ има много заразени, страната е сред най-засегнатите, а епидемията там започна по-късно. На този фон там все още се спори дали да се въведат маски на обществените места", каза д-р Киров.

 

Той е на мнение, че средствата за борбата с пандемията не е редно да идват от Здравната каса, тъй като в нея не са предвидени подобни.

Според д-р Киров е логично по определени критерии личните лекари да могат да назначават изследване за коронавирус. Той смята, че това ще скъси пътя на пациента до установяване на диагнозата.Източник: https:www.vesti.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*