Мрежа

Захариева: Разчитаме на подкрепата на Американския еврейски комитет за сътрудничеството със САЩ

0 0

Активното сътрудничество на България с американската еврейска общност има важна роля, както за развитието на двустранните българо-американски отношения и задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ, така и за насърчаването на практическо сътрудничество между България и Държавата Израел. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата си с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис (AJC). Срещата се проведе в рамките на посещението на Екатерина Захариева на 74-тата Сесия на ООН в Ню Йорк. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Тя заяви пред Дейвид Харис, че България разчита на подкрепата на Американския еврейски комитет за насърчаване на неизползвания потенциал на сътрудничеството със САЩ в области като търговията, енергетиката, туризма и др. Основният ни приоритет по отношение на икономическото сътрудничество е привличането на американски инвестиции, особено в ИТ сектора, включването на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания, започване на преговори за присъединяване на България към ОИСР, каза Захариева.

Двамата събеседници изразиха задоволство от факта, че България е член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) и има активната роля в областта на предотвратяването и противодействието на антисемитизма.

Дейвид Харис приветства доброто сътрудничество между България и Американския еврейски комитет и изрази желание за продължаване на диалога и ползотворната съвместна работа. Двамата събеседници се обединиха около това, че защитата на общи ценности като толерантност, хуманизъм, зачитане на човешките права са гаранция, че подобни катастрофи като тази от Втората световна война няма да се повторят отново.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 54 − = 47