• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Важни новини за всички българи във Великобритания

Юли 07
12:42 2021
A+ A-
5043 прегледа

Считано от 1 юли 2021 г. сертификатът за кандидатстване важи и за влизане в страната

Българските граждани, които са кандидатствали по Схемата за уседналост във Великобритания до 30 юни 2021 г., запазват правото си на пребиваване в страната.

 

Освен това запазват и правото си на достъп до социални придобивки и услуги, докато британските власти не се произнесат по тяхната кандидатура, информират от Министерството на външните работи.


За това МВнР е уведомено с писмо от британската страна във връзка с изтичането в началото на месеца на срока за подаване на документи по Схемата за уседналост във Великобритания.

През периода на разглеждане на кандидатурата за статут българските граждани, както и всички останали от ЕС, ще трябва да доказват правото си на пребиваване във Великобритания чрез сертификата, който са получили при подаване на документите.

Считано от 1 юли 2021 г. сертификатът за кандидатстване важи и за влизане в страната, като е необходимо той да бъде предоставен на граничните власти.

От МВнР обръщат внимание, че документът за самоличност, с който хората пътуват от и до страната, следва да бъде въведен в електронния им профил (UK Visas and Immigration account), ако е различен от документа, с който са кандидатствали по Схемата за уседналост. В противен случай граничните власти могат да предприемат допълнителна проверка за доказване на статут и това да доведе до забавяне на пътуващия.

Подробна информация за гражданите, кандидатствали по Схемата за уседналост, може да бъде намерена на сайта на правителството на Великобритания. Българските граждани, получили статут по Схемата за уседналост, могат да пътуват до Великобритания с лична карта до 31 декември 2025 г.

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките на това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

Тези български граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, а възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза.

Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*