• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Стартира невиждан експеримент с ваксините на Pfizer и AstraZeneca!

Февр. 04
16:58 2021
A+ A-
12300 прегледа

Проучването е подкрепено от правителството с финансиране от 7 милиона паунда

Днес в Обединеното кралство стартира невиждан до експеримент.

 

Става въпрос за смесване на две ваксини – на AstraZeneca и Pfizer. Целта на експеримента е да се установи дали могат да бъдат ефективно комбинирани.


Проучването, за което се твърди, че е първото в света, ще изследва имунните реакции при първа доза от ваксината Pfizer, последван от инжекция с AstraZeneca, както и обратно, с интервали от 4 и 12 седмици.


Изследователите поясняват, че данните за ваксинирането на хората с двата различни типа ваксини срещу коронавирус могат да помогнат да се разбере дали е възможно да стартира подобна комбинация за постигане на по-голяма гъвкавост в имунизирането по света, пише "Мирър“. 

Набирането на доброволци е започнало днес. Над 800 души се очаква да вземат участие в 8 различни населени места в цяла Англия, включително Лондон, Бирмингам и Ливърпул.
Матю Снейп – ваксинолог от Оксфорд, който ръководи изпитанието, каза, че първоначалните резултати могат да дадат ценна насока за имунизацията през втората половина на годината.
"Очакваме да имаме резултати към юни или по това време, за да информираме за евентуалната имунизация на населението“, поясни той.

Министърът за внедряване на ваксини Covid-19, Надхим Захауи: "Това е изключително важно клинично изпитание, което ще ни предостави по-важни доказателства за безопасността на тези ваксини, когато се използват по различни начини.
Нищо няма да бъде одобрено за употреба, докато изследователите и регулаторът не са абсолютно уверени, че подходът е безопасен и ефективен."

Учените се стремят да тестват комбинацията върху хора на възраст над 50 години, които може да са изложени на по-висок риск от по-младите хора и не са били ваксинирани.
Проучването, подкрепено от правителството с финансиране от 7 милиона паунда чрез Работната група по ваксините, има за цел да установи дали режимът на ваксинация със смесени дози е по-добър или е добра алтернатива на използването на две дози от един и съща ваксина срещу Covid-19.

Изпитанието няма да измерва общата ефективност на комбинацията от ваксините, но следователите ще следят особено за реакцията на антителата и Т-клетките, както и за неочаквани странични ефекти.Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*